Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Grunge emisija - epizoda 4

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz


U ovoj emisiji dat ćemo prikaz nekih alter sastava koji se zbog nekih svojih muzičkih, obiteljskih ili trendovskih stremljenja svrstavaju pod grunge. Kao i obično muzičke razlike među bendovima su velike, no njihov značaj sigurno ne bi bio isti, bilo u pozitivnom ili u negativnom smislu, da nije došlo do grunge histerije. Radi se o sastavima Stone Temple Pilot, smashing Pumpkins, Hole i L7.




Stone Temple Pilots


STP se formiraju 1990. godine u san Diegu. No prije toga su pjevač Scott Weiland i basista Robert DeLeo imali punk bend The Mighty Joe Young. Ipak, već je postojao blues bend istog imena pa se preimenuju u Shirly Temple's Pussy. Taj lascivni naziv je sadržavao kraticu STP, pa kada ih je diskografska kuća prisilila na mijenjanje imena, ostavljaju STP i dodaju Motor oil company.
No niti tu nisu stali s igranjem s imenom, pa se uoči izlaska prvog albuma 1992. godine konačno prozivaju Stone Temple Pilots.
Prvi album Core, izdan za Atlantic records karakterizira kombinacija tada popularnog grungea i hard rocka, te i pjevanje Weilanda koje je nevjerojatno podsječalo na Eddie Veddera iz Pearl Jama. To povlači razne optužbe da su se STP opredjelili za grunge samo kako bi zaradili lovu i proslavili se, budući je u vrijeme izlaska Corea grunge bio na vrhuncu popularnosti.
Stoga su ih kritičari Rolling Stonea 1994. proglasili najgorim novim bendom. No to STP nije brinulo jer su ih čitatelji istog magazina iste godine proglasili najboljim novim bendom, čemu su zasigurno doprinjele i turneje sa Rage against the machine i Megadethom.
Osim toga, 1994. STP dobivaju Grammya za najbolju hard rock izvedbu.
Iste godine im izlazi novi album Purple, koji odmah dolazi na prvo mjesto Top lista u SAD-u.
Iako je sve išlo u prilog sastavu, 95. Weilanda hapse zbog posjedovanja heroina i kokaina, te mu je prijeilo tri godine zatvora. STP se privremeno raspadaju, a Weiland radi pjesmu za film Tank girl.
Međutim, raspad je kratko trajao, pa već 1996. godine izdaju novi album Tiny Music... Songs from the Vatican Gift Shop. Poslovično, album se dobro prodavao, ali Weilandova ovisnost je sve više štetila sastavu, jer su morali odgoditi turneju. Weiland odlazi u kliniku za odvikavanje, stoga se optužbe protiv Weilanda za posjedovanje droge povlače. Ipak 97. ponovno odlazi na odvikavanje, a bend otkazuje još jednu turneju.
Sastav se ponovno okuplja 1999. godine i snimaju novi album No.4.
Posljednji album Shangri-la Dee da izlazi 2001. godine. Planirali su snimiti još jedan album, no na turneji dolazi do svađe, skoro tuče između Weilanda i gitariste Dean DeLeoa, pa se bend raspada.
Atlantic još izdaje greatest hits ploču, a Weiland nastavlja svoju karijeru s bivšim Guns n’ rosesima u bendu Velvet Revolver, koji su zbog Weilandove ovisnosti također prisiljeni otkazivati turneje.
Za ovu godinu je najavljeno ponovno okupljanje STP-a, no s obzirom na Weilandovo nepromijenjeo ponašanja, pitanje je koliko će taj “rejunjon” trajati.

Pjesma: Tripping on a hole in a papper heart




L7

L7 nastaju 1985. godine u Los Angelesu. Osim što su sastav činile samo žene, bend karakterizira i muzika temeljena na teškim distorziranim riffovima.
Jedna od osnivačica Suzi Gardner je već imala sviralačkog iskustva sudjelovanjem na pjesmi Black Flaga - Slip It In.
Prvu ploču izdaju 1988. godine. Radi se o eponimnom albumu izdanom za punkersku kuću Epitaph records, a producirao ju je vlasnik kuće i lider punk benda Bad Religion, Brett Gurewitz..
Prelaze na Sub Pop za kojeg 1990. godine izdaju album Smell The Magic. Na njemu se nalazi pjesma Fast and Frightening, koja se može prozvati himnom Riot grrrl pokreta.
Naime, Riot grrl je bio feministički punk pokret, te su se ideje borbe protiv diskriminacije žena osim putem letaka i fanzina iznosile kroz tekstove sastava poput L7, Bikini Kill, Bratmobil….
U skladu s tim 1991. godine formiraju grupu Rock For Choice koja se borila za pravo žene oko odluke o abortusu. Grupu su podržavali mnogi poznati sastavi poput Pearl Jama, Red Hot Chili Peppersa, Nirvane i Rage Against the Machinea.
Iduće godine prelaze na Slash records i izdaju treći album Bricks are Heavy kojeg je producirao Butch Vig, čovjek koji je radio na Nirvaninom Nevermindu. Album Bricks are Heavy magazin Rolling Stone je proglasio za jednim od najvažnijih 90-ih.
Njihovi nastupi su bili puni provokacija, primjerice tjekom nastupa u Londonu 2000 godine organizirali su nagradnu igru u kojoj je pobjednik dobio sex u autobusu sa bubnjaricom Dee Plakas.
No osim provokacija, bend je svirao i na raznim benefitima za Greenpeace.
Sljedi album Hungry for Stink 1994. godine, na kojemu se nalazi pjesma Fuel my Fire koju su obradili tehničari Prodigy na njihovom slavnom albumu The Fat of the Land.
Idu na turneju s Nick Caveom i Green Dayom i snimaju album The Beauty Process: Triple Platinum.
Posljedni album Slapp Happy 1999. godine.

Pjesma – Fast and Frightening




HOLE

Bend Hole nastaje 1989. godine, a osim muzike s grungeom ih povezuje i činjencia da je njihova frontmenica Courtney Love postala žena Kurta Cobaina.
Prve singlove izdaju za diskografske kuće Symphaty for the record industry i Sub Pop, a debi album Pretty on the inside izdaju za Caroline records. Sama ploča je okarakterizirana kao sirovi punk sa nekonvencionalnim gitarskim štimovima kako bi se dobio što prljaviji zvuk, a dobiva i odlične kritike.
Djelom i zbog veze s Cobainom Hole potpisuju ugovor s Nirvaninim izdavačom Gefeen records i obvezuju se na izdavanje osam albuma z njih. Rezultat je album Live through this, na kojemu je sudjelovao i Cobain na back vokalima.
Jedna od kontroverza koja prati ovaj album je i sumnja da ga je u potpunosti napisao Kurt Cobain, što Courtney negira.
Na albumu se trebala naći pjesma Rock Star, koja se sprda sa sastavom Lemonheads. No kako se na njoj u nizu spominjanja rock zvijezda u ironičnom kontekstu nalazi Nirvana, a četiri dana prije izlaska albuma Cobain se ubio, Rock Star se miče s albuma i mijenja je pjesma Olympia. Ipak, kako su korice albuma već bile napravljena, na omotu umjesto Olympia piše Rock Star.
Sad, spekulira se da je pjesma, osim napada na Lemonheadse, zbog stiha Kill the Rock stars, kritizirala Riot Grrl pokret. Naime, diskografskih kuća bila Kill the rock stars je izdavala Riot grrl bendove, a Cobain je imao vezu sa članicom Riot grrl benda Bikini Kill koja ga je optužila da se prodao, pa bi pjesma trabala biti neka vrsta Courtneyeve osvete prema Kurtovoj bivšoj curi.
Kreću na turneju, no nakon samo dva mjeseca basistica Kristen Pfaff umire od overdosea.
Nakon niz pokušaja, idući album Hole izdaje tek 1998. godine. Radi se o albumu Celebrity skin, kojeg karakterizira novo usmjerenje benda prema pop muzici.
Žipak, bend se raspada 2002. godine, a Courtney izdaje solo album American Sweetheart 2004. godine. Momentalno radi novi album.

Pjesma: Plump




Smashing Pumpkins

Smashing Pumpkins nastaju 1988. u Chicagu. Oni su uspješno spojili punk, metal, gothic, pop i elektroniku. Centralna figura benda je pjevač/gitarista Billy Corgan. On ostatak benda upoznaje radeći kao prodavač ploča.
Prve pjesme su im bile na tragu The Curea i New Ordera i umjesto bubnjara imali su ritam mašinu. No, odbacuju mašinu kada im je vlasnik jednog kluba uvjetovao stalnu svirku pravim bubnjarom. Njihov novopridošli bubnjar je bio jazzer, potpuno neupućen u alternativnu scenu.
Prve objavljene snimke su ima na kompilaciji Light Into Dark, gdje su se našli s nekolicinom drugih alternativnih čikaških bendova.
Izdaju singl Tristesa za Sub Pop, nakončega prelaze na Caroline records za koje izdaju debi album Gish, koji je producirao Butch Vig. Za njih još izdaju EP Lull, nakon čega prelaze na major label Virgin records.
Sviraju kao predgrupa Peppersima, Gunsima i Jane's Addictionu.
Dolazi do uspjeha grungea, pa i Pumpkinsi kao alter bend dospjevaju pod svjetla slave, a nakon što su ih na početku karijere mediji proglašavali idućim Janes Addiction, sada ih počinju proglašavati idućom Nirvanom, a jedna njihova pjesma će se naći na sountracku filma Singles kojemu su mnogi grunge bendovi dali svoj doprinos.
Zbog svega navedenog njihov drugi album Siamese Dream, izašao 1993., postiže potpuni uspjeh, iako je uoči snimanja Billy Corgan patio od depresije i nedostatka inspiracije, a bubnjar se navukao na heroin. Album dolazi na deseto mjesto Billboarda, a Rolling Stone donosi kritiku u kojoj album proglašava više prog rock nego punk ili grunge pločom. Bend održava niz turneja, a 1995. godine izdaju ambiciozni dupli album Mellon Collie and the Infinitive Sadness koji dobiva čak sedam Grammy nominacija. Sam Corgan je referiranjem na Pink Floyde okarakterizirao album kao The Wall za generaciju X.
Iduzći album Adore izlazi 1998. godine. Njime se bend sve više usmjerava prema elektronici. No album komercijalno nije bio uspješan kao prethodni.
Dvije godine kasnije izdaju album Machina/The Machines of God. To je konceptualni album o rock zvijezdi imena Zero, nula, koja čuje božji glas. Time je Corgan prikazao svoje viđenje karijere benda.
Nakon ovog albuma bend se raspada, a okupljaju se ponovno 2005. godine, odnosno samo Corgan i bubnjar Jimmy Chamberlain. 2007. Izdaju album Zeitgaist, dok je posljednje izdanje benda EP American Gothic izašao u siječnju ove godine.

Pjesma: Quiet




U diućoj emisiji ili post grunge i projekti ili tribute to Nirvana, budući dolazi Cobainova godišnjica smrti.

STP : Down




Post je objavljen 25.03.2008. u 12:45 sati.