Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malaanja

Marketing

Da li Zagreb parking krši ljudska prava invalida?



Zbog novog načina parkiranja i prijevoza pacijenata u KBC Rebro u Zagrebu, ponovo stradavaju invalidi i članovi njihovih obitelji.
Naime, sada se stariji i teško pokretni bolesnici i invalidi na odjele i ambulante Rebra dovoze iz Zagreb parking garaže. To je službeni ulaz u bolnicu i svi takvi bolesnici prije dolaska liječniku najprije moraju proći Zagreb parking rampu, što u prijevodu znači PLATITI.
Bolnica je garažu dala Zagreb parkingu dok ne otplati komunalni dug gradu za dogradnju i uređenje bolnice.
Što sve to u prijevodu znači? Prije novog režima ako ste vozili nepokretnu ili invalidnu osobu u bolnicu, portir bi Vas pustio u na bolničko parkiralište gdje bi Vi tu osobu iskrcali odveli je na odjel i maknuli vozilo a po završetku bi ponovo dovezli vozilo kako bi ukrcali osobu.
Novi režim je takav da jednostavno morate ući u garažu a sat vremena će Vas koštati 8 kuna.
Dakle da pojednostavnimo; dovoz invalidne osobe i kasniji odlazak a sve skupa ste potrošili 10 minuta takav režim će Vas koštati 16 kuna.
Najžalosnije od svega da nitko od odgovornih nije razmišljao o tome da invalidna osoba nema pravo na izbora. Dakle ili u garažu ili pješice.
Naravno da svaki čovjek ima pravo na slobodu kretanja ili su mu institucije dužne osigurati pristup.Laički gledano, ni svaki invalid nema oslobođenje od plaćanja cestarine na autoputu ali zato postoji i državna cesta koja se ne plača.

Iz Vladina Ureda za ljudska prava neslužbeno se doznaje da se na Rebru krši ustavno pravo pojedinca na jednakost. Što to u prijevodu znači?
Članak 14 Ustava kaže da svatko u RH ima prava i slobode, neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.
Dakle, svi su pred zakonom ravnopravni no ovdje čovjek koji je nepokretan nije, jer mu nije omogućeno da odabere želi li platiti parkiranje ili ne, osim toga ovo nije garaža u jednom od šoping centra već mjesto na kojem čovjek traži pomoć liječnika.

Nedavno u večernjem listu mogli smo čitati kako jedna ogorčena 25-godišnja K.M. gleda na novu nastalu situaciju a koja je rekla sljedeće :“ Tati je noga amputirana prije mjesec dana, pa često mora ići na kontrolu. Za novi sam režim saznala od stražara koji mi je uručio letak o novom načinu parkiranja i prijevozu pacijenata – objašnjava K. M.U letku piše, nastavlja, da teže pokretne bolesnike u KBC-u pomoćni radnici Rebra odvoze iz vozila parkiranoga u garaži na etaži “minus 1.Doslovno deset minuta bilo mi je potrebno da se snađem te da tatu od auta kolicima odvezu na pregled, a ja sam se izvezla iz garaže. Na izlazu su mi naplatili osam kuna zbog toga što sam se zadržala deset minuta – ističe K. M.Naravno, isti sam taj porez na ulaženje u Klinički bolnički centar platila i kad sam oca vraćala kući.“

No što o svemu tome kaže prvi čovjek Zagreb parkinga direktor Mate Kraljević?
Po njegovom tu je sve čisto, jer kako sam kaže: „Onog trenutka kada osoba s vozilom prođe rampu garaže i koristi se garažom ja ne vidim problem plaćanja za tu uslugu. Neki će se ljudi zadržati pet minuta, neki i više sati a svaki sat se naplaćuje osam kuna i niti jedan djelatnik na ulazu nije dužan pratiti koliko se netko zadržao u garaži i je li je uopće koristio parkirno mjesto, uostalom Zagreb parking garaža na Rebru nije TERMINAL ZA ISKRCAJ“!

I što sad reći na sve to?
Da li po Vašem mišljenju Zagreb parking krši ljudska prava invalida ili ne, odnosno da li je po Vama novi režim parkiranja i prijevoza nepokretnih i invalidnih osoba koje je uvelo KBC Rebro ispravno?







Post je objavljen 25.03.2008. u 16:00 sati.