Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

Sastanak savjeta za sektor mljekarstva




FORMIRAN SAVJET ZA SEKTOR MLJEKARSTVA

Ing. KUTEROVAC NA DNEVNI RED STAVIO GORUĆA PITANJA HRVATSKIH PROIZVOĐAČA MLIJEKA

U Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja formiran je Savjet koji sačinjavaju
1. predstavnici proizvođača mlijeka,
2. predstavnici proizvođačke industrije i
3. predstavnici znanstvenih i stručnih institucija Ministarstva poljoprivrede. Zadatak Savjeta je da razmatra stanje u sektoru mljekarstva, da usklađuje odnose između primarne proizvodnje i prodaje poljoprivrednih proizvoda, prati mogućnost trgovine, utvrđuje i predlaže mjere agrarne politike u cilju razvoja sektora i razmatra stanje u pregovorima s EU vezano za sektor mljekarstva.

Prvi sastanak Savjeta bio je 14. ožujka, a vodio ga je državi tajnik ing. Krešimir Kuterovac. "Od ovog Savjeta očekujemo da bude glavni savjetnik koji će formirati i donositi prijedloge za politiku sektora mlijeka" naglasio je ing. Kuterovac

Na tom prvom sastanku na dnevnom redu je bilo pet točaka kroz koje je razmatrano stanje u cjelokupnom sektoru:
1. osvrt na ciljnu cijenu mlijeka
2. izmjene i donošenje Zakona o kapitalnim ulaganjima
3. izmjena i donošenje Zakona o operativnom programu govedarske proizvodnje
4. informacije i donošenje tržnog reda za mlijeko
5. izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu. «Sastanak s ovim širokim rasponom točaka dnevnog reda imali smo iz razloga što problematika u sektoru mlijeka nije jedino i isključivo pitanje cijene mlijeka, nego je to pitanje i ostalih područja koje smo željeli dotaknuti i donijeti određene zaključke» – istakao je ing. Kuterovac

Ing. Krešimir Kuterovac je dalje pojasnio da je zaključeno da će u vezi s prvom točkom dnevnog reda formirati Povjerenstvo za donošenje ciljne cijene mlijeka. Povjerenstvo čine tri predstavnika proizvođača mlijekla, tri predstavnika prerađivača mlijeka i tri predstavnika Ministarstva poljoprivrede i Agronomskog fakulteta i već će slijedeći tjedan početi s radom i donijeti prvu uredbu o ciljnoj cijeni mlijeka.

»Stajališta smo već izmjenili, a na Povjerenstvu ćemo konkretizirati zaključke. Raditi ćemo tako da ćemo proširiti ovaj Savjet sa predstavnicima sindikata, poslodavaca i predstavnika trgovačkih organizacija jer su svi oni značajni za ovaj sektor. Hitne mjere koje će Ministarstvo napraviti za proizvodnju mlijeka je isplata potpora i to ćemo napraviti u slijedeće tjednu (op.a. od 17-22.3.), a slijedećih 15 dana biti će isplaćene potpore za proljetnu sjetvu, onih drugih 50% za krmne kulture i do 15.travnja biti će plaćeni godišnji poticaji za mliječne krave. Ispalta ovih poticaja je počela i u ovim rokovima očekujemo da oni budu isplaćeni « - rekao je ing. Kuterovac, državni tajnik.

Slijedeće na raspravi bila je izmjena pravilnika o kapitalnim ulaganjima i donošenje izmjene operativnog programa govedarske proizvodnje. «Uvažavajući prijedloge predstavnika napraviti ćemo kvalitetan iskorak kako bi Program bio zanimljiviji našim proizvođačima i osiguravao im dugoročniju budućnost. Svjesni smo da je pitanje konkurentnosti našeg mljekarstva u djelokrugu investicije i razvoja naših farmi i svjesni smo da se i Ministarstvo poljoprivrede i država moraju aktivnije uključiti u taj cijeli proces» - naglasio je Kuterovac .

Otvoreno je pitanje tržnog reda za mlijeko i mliječne krave. Prema riječima ing. Kuterovca započeo je jedan intenzivan posao u tom segmentu, uključeni su svi zeinteresirani i predstoji pronalaženje najboljeg riješenja za budućnost našeg mliječnog sektora u EU.

Zadnja točka dnevnog reda bila je izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu.»Poljoprivredno zemljište je jedno od ključnih problema koji muče naše proizvođače mlijeka, a izmjenom i dopunom tog Zakona predviđamo prioritete koji bi došli u obzir prilikom raspodjele poljoprivrednog zemljišta na postojeće stočarske izgrađene objekte. Drugi važan segmenat je stavljanje u zakup privatnog poljoprivrednog zemljišta, kojim će se također raspolagati na sličan način, gdje će prilikom kupovine tog zemljišta prioritet imati stočarske farme» rekao je ing. Kuterovac.

Rokovi u kojima bi se spomenuti zadaci trebali izvršiti i biti spremni za realizaciju prema riječima ing. Krešimira Kutervca su slijedeci : (op.a. sastanak savjeta je bio 14.3 i rokovi teku od tada) ciljne cijene mlijeka u roku od 15 dana izmjene i u tom roku okvirni prijedlog Nacrta da Povjerenstvo završi sa radom,
izmjena Zakona o kapitalnim ulaganjima i izmjena o operativnog programa govedarske proizvodnje u roku od 30 dana, donošenje tržnog reda za mlijeko u roku od 90 dana i izmjena Zakona o zemljištu u roku od 60 dana.


Post je objavljen 21.03.2008. u 13:41 sati.