Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdvirje

Marketing

Osvrt na rad Vatrogasne zajednice općine Virje u 2007. godini


U 2007.god. zajednica je održala 15 sjednica sa 56 točaka dnevnog reda. Sjednice su održavane po ukazanoj potrebi, a raspravljalo se o problematici te razvoju vatrogastva na području koje pokriva zajednica. Za napomenuti je da osim sjednica predsjedništva, zapovjedništva i nadzornog odbora održavane su i sjednice pojedinih komisija zajednice.

Tijekom veljače i početkom ožujka održane su redovne godišnje skupštine po DVD-ima čiju analizu smo napravili na sjednici zajednice 15.ožujka 2007. Redovna godišnja skupština zajednice održana je 24.ožujka 2007.g. Godišnje skupštine društava kao i zajednice nisu bile izborne. Kao što je poznato svake druge godine zajednica organizira tečajeve za osposobljavanje vatrogasnih kadrova, tako smo kroz tečajeve održane u siječnju osposobili članstvo za zvanja mlađi vatrogasac, vatrogasac i vatrogasac l. klase. Osim polaznika iz naše zajednice, tečajeve su polazili i polaznici iz VZO-e Molve i DVD-a Kalinovac. Ispiti su održani početkom veljače. Krajem siječnja održali smo tečaj za osposobljavanje pučanstva koji je polazilo 30-ak polaznika uglavnom osnove škole. Tečajevi su održani na temelju Odobrenja za osposobljavanje MUP-a RH Odjela za vatrogastvo. Predavači su bili članovi naše zajednice s zvanjem vatrogasni tehničar ili časnik l. klase.

Predsjedništvo i zapovjedništvo zajednice između ostalih Odluka donijelo je i Odluku kojom se članici zajednice DVD-u Miholjanec stavlja na raspolaganje =40.000,00 kuna iz sredstava preventive VZŽ Kopr.-križevačke za nabavu navalnog vozila koje su i nabavili sredinom godine.

Početkom svibnja svako društvo u okviru mogućnosti i mjesnim prilikama obilježilo je Dan vatrogastva – dan sv. Florijana.

10. lipnja 2007. održali smo u Virju Općinsko vatrogasno natjecanje, na kojemu je nastupilo 11 desetina. Najbolje desetine stekle su pravo nastupa na županijskom natjecanju, koje je početkom listopada održano u Drnju. Na županijskom natjecanju nastupilo je 5 desetina s našega područja koje su ostvarile vrlo dobe rezultate.

Zapovjedništvo zajednice je na svojoj sjednici izradilo planove preventivnog dežurstva svojih članica za vrijeme žetvenih radova od 15. lipnja do 10. srpnja 2007.g. dežurstvo se provodilo na način da je svako društvo obavljalo takozvano pasivno dežurstvo s opremom i tehnikom kojom raspolože.

Tijekom ljetnih mjeseci dislocirano je jedno vatrogasno vozilo i dva vatrogasca iz naše zajednice i to iz DVD-a Virje na šibensko područje kao ispomoć priobalju za vrijeme ljetnih vrućina i velike mogućnosti izbijanja požara. U 15-ak dana boravka požare su gasili od Knina do Dubrovnika.

Povodom Martinskih dana općine Virje i vatrogasna zajednica uzela je učešća u njima i to 04. studenoga taktiko-pokaznom vježbom koja je održana u centru Virja uz dobru posjećenost mještana Virja i okolnih naselja. Na vježbi su sudjelovale članice zajednice s opremom i tehnikom koju imaju na raspolaganju.

I ove godine nad radom vatrogasne zajednice i DVD-a Virje kao stožernog društva obavljen je inspekcijski nadzor od strane inspektora za vatrogastvo PU Koprivničko-križevačke. Nadzor je obavljen u prostorijama Općine Virje i DVD-a Virje. Nakon nadzora sastavljen je zapisnik u kojem inspektor nije imao primjedbi na rad vatrogasne zajednice i DVD-a Virje.

U posljednjem kvartalu godine izradili plan rada i financijski plan zajednice za 2008.g. te ga zajedno s planovima DVD-a proslijedili u Općinu Virje na usvajanje, isti su uz manje izmjene na općinskom vijeću i usvojeni. Na samom kraju godine održali smo zajedničku sjednicu na kojoj smo analizirali rad zajednice i društava 2007.g.

U 2007.g. na području koje pokriva zajednica bila je 31 intervencija od čega 1 požar dimnjaka, 9 požara otvorenog prostora, 10 tehničkih intervencija, 2 požara gospodarskih objekata, 1 požar vozila, 5 prometnih intervencija, 2 ostale intervencije i 1 ostali požari. Gledajući ranije godine a posebno 2007.g. kada je bilo 25 intervencija broj i struktura intervencija se povećava pogotovo se događa sve više tehničkih intervencija u kojima je potrebna nova tehnika kao i osposobljeni vatrogasci koji se znaju njome koristiti.

Vatrogasna zajednica je u 2007.g. ostvarila prihode u iznosu 23.657,55 kuna i to iz nekoliko izvora 20.000,00 od Općine Virje – donacije za vatrogastvo, 1.424,55 kn od vatrogasnog doprinosa koje su uplaćivali Triglav osiguranje, Helios osiguranje i Osiguranje Zagreb 1.200,00 kuna od VZO-e Molve i 850,00 DVD-a Kalinovac kao kotizaciju za polaznike tečajeva, te 183,00 kune iz DVD-a Donje Zdjelice kao povrat sredstava prehrane radi neodazivanja za općinsko natjecanje.

Tajnik VZO-e Virje
Zlatko Vukres



Post je objavljen 21.03.2008. u 12:16 sati.