Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Samo u Hrvatskoj: nagrađen iako je izgubio milijune

Branko VukelićBlagodati rada u firmama koje su na državnim jaslama javnost je najbolje spoznala ovih dana na dva odvojena primjera. Prvi primjer svakako je Branko Vukelić i nagrada za njegov „rad“ u NO Brodosplita u iznosu od kojih 60.000 kn. Ne bi tu bilo ništa spornog da se ne radi o onome Branku Vukeliću koji je nakon izbijanja afere „Brodoslit“ gdje je netragom nestalo 6 milijuna USD, izjavljivao da pojma nije imao i da su ga obmanuli. Što mislite koliko bi, dragi čitaoče ovog teksta, vaš poslodavac vas nagradio da ste nadzirući rad kompanije zahvaljujući svojim neznanjem izgubili 6 milijuna USD?

Drugi još drastičniji primjer ne jučerašnja vijest da je RH u arbitražnom postupku izgubila od Hypo banke 40 milijuna EUR jer je Državna agencija za sanaciju banaka (DAB) Hypo-u prilikom kupovine Slavonske banke, krivo prikazala financijsku situaciju. Država je izgubila ogromne novce i zbog toga nitko neće završiti u zatvoru. Maksimalna kazna koja se spominje je za čelnog čovjeka DAB-a, Vinka Radića, koji bi mogao ostati bez pozicije (dakle ne i bez posla) u DAB-u. Opravdanje? Čovjek se oslanjao na pravne savjete koji su savjetovali da se ide na arbitražu. Super…

Kad se gube milijuni eura ili dolara kazna za odgovorne je ili u obliku nagrade (ako ste izgubili samo nekoliko milijuna) ili u obliku gubitka pozicije i privilegija koje idu uz poziciju (ako ste ipak malo pretjerali). I tko onda ne bi volio raditi u državnoj firmi na kakvoj čelnoj poziciji? Nit' brige, nit' pameti.

Post je objavljen 21.03.2008. u 10:10 sati.