Tijesto (za 30ak komada)
280 g brašna
140 g margarina
70 g šećera
1 jaje
1-2 žlice kiselog vrhnja
+
kalupi za košarice
(masnoća i brašno)
Krema
5 žumanjaka
2 žlice vode
150 g šećera
1 žlica kakaa
70 g otopljene čokolade
120 g margarina
Ukrašavanje
2-3 paketića (po 125 g) M&M bombona (ili neki drugi bomboni u obliku pisanica)
veliki slani pereci (npr. Kviki: maksi pereci sa sezamom)
Nutella
Za košarice, od svih sastojaka zamijesite tijesto
Kalupe za košarice dobro namastite i pobrašnite. Dno i stranice svakog kalupa tanko obložite tijestom (u sredini je udubljenje u koje poslije dolazi krema).
Kalupe s tijestom složite na lim i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10ak minuta.
Ostavite tijesto da se ohladi 5 min, a onda istresite tijesto iz kalupa. Nemojte tresti iz velike visine, jer ako padne na stol iz velike visine, košarica od tijesta će se raspasti, lagano protresite tek nekoliko centimetara iznad stola da košarica od tijesta lagano klizne na stol. Budući da su kalupi vrući držite ih pomoću kuhinjske krpe.
Košarice od tijesta ostavite da se ohlade.
Za kremu, u lonac stavite žumanjke, vodu, šećer i kakao pa umutite pjenjačom u glatku smjesu. Dodajte malo ohlađenu rastopljenu čokoladu i promiješajte. Zagrijavajte na laganoj vatri da se krema zgusne. Maknite s vatre i dodajte margarin, miješajte pjenjačom da se margarin rastopi. Vrućom kremom punite hladne košarice.
PERECI
U trgovinama se povremeno mogu naći slani pereci sa sezamom koji ne izgledaju kao klasični pereci, nego su okrugli, pa su idealni za ručke košarica.
Ako ne uspijete nabaviti te perece, kupite neke druge velike perece (npr. Kviki).
Uzmite luk i pilice koje djeca koriste u osnovnoj školi na satu Tehničkog odgoja.
Odšarafite jednu stranu luka i na pilicu stavite perec, zašarafite.
Pažljivo otpilite one tri pregrade u sredini pereca.
Odšarafite maticu na luku i izvadite perec i tako ponovite postupak sa svakim perecom.
Nakon što zdrobite 20ak pereca pokušavajući ih ispiliti, ući ćete «u štos», tj. shvatiti ćete kako trebate piliti i držati perec, a da ne pukne.
Meni je najlakše držati pilu, ne za ručku, nego lijevom rukom čvrsto držati luk (na jednoj strani palcem, a na drugoj strano ostalim prstima) i onda desnom pažljivo držati perec i «povlačiti» ga oko pilice kako bih prepilila te pregrade u sredini.
Ja upotrebljavam velike slane perece (obično su sa sezamom, ovisno o proizvođaču), ali to ne smeta.
Ima za kupiti i pereca prelivenih čokoladom, ali meni se ne sviđaju, ta čokolada ju uvijek rastopljena, gnjecava, a i ne sviđa mi se njihov okus pa se držim običnih slanih pereca.
Kad se krema ohladi, ali je još uvijek tekuća, u svaku košaricu stavite perec (kao ručku) i bombone.
Košarice stavite na hladno (na 12 sati), ali ne u hladnjak, budući da su od prhkog tijesta.
Kad se krema sasvim ohladi i stvrdne, ukrasite puslicama od Nutelle.
Slični recepti
Košarice s breskvama
Post je objavljen 21.03.2008. u 08:59 sati.