Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Glavnina proljetne sjetve još nije počela. Zbog toga se možda još netko promišlja što sijati. Stočari uglavnom znaju što moraju sijati. A ratari, kako tko...Pošto je nešto podbacila sjetva jesenskih kultura, smanjene površine pod repom i sl., pojavećavaju se sjetvene površine za ovo proljeće.

Moje mišljenje je da soja ima najbolju perspektivu. Tu bi se mogao svrstati i suncokret, ali mu je urod više ovisan o klimatskim prilikama na koje ratari ne mogu puno utjecati.

Kukuruz je vrlo popularna kultura zadnjih mjeseci. Cijena je doista dobra, a uzrok tomu je visoka cijena na vanjskim tržištima i što je još važnije - velike potražnje (nestašice) na domaćem tržištu.
Baš zbog tog domaćeg tržišta ja sam skeptičan glede buduće cijene.
Stočari su u velikim neprilikama i bit će ih dosta koji će drastično smanjiti tovove, a time će automatski nešto splasnuti i cijena na tržištu.
Dakle, kad se uzme u obzir odnos vjerovatne smanjene potražnje kukuruza i povećanih kukuruznih površina, zaključak je jasan.

Ovo su samo neka moja razmišljanja, a budućnost ratarstva i jest u sličnim analizama, detaljnijem planiranju, skladištenju i tempiranju prodaje.

Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 20.03.2008. u 21:21 sati.