Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

O Tinu...

Rasprava u postu ispod potakla me da nabacim par redaka o našem najvećem književniku - Tinu Ujeviću. Kako me ne bi optužili da falsificiram ili da pišem što mi paše, odlučio sam citirati nekoliko rečenica o Tinu Ujeviću koje su objavljene u Leksikonu hrvatske književnosti koji je izdan u Zagrebu 1998. godine. O Tinu se govori na stranicama 367-369. Kako se ovdje najviše raspravljalo o Tinovu jugoslavenstvu, ovdje citiram dio njegove biografije vezan za to razdoblje njegova života, za njegovu mladost:
...nakon Imotskoga, gdje je polazio prva tri razreda, u Makarskoj završava pučku školu. Od 1902. nastavlja školovanje u splitskoj klasičnoj gimnaziji, živeći u sjemeništu. Tu se priprema za svećeničko zvanje, ali 1907. skida habit i napušta sjemenište. Nakon položene mature, upisuje 1909. prvi semestar filologije i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tu započinje svoju književnu karijeru drugućući s A. G. Matošom i pripadnicima njegova kniževnog kruga, ali do raskida dolazi 1911., nakon javne polemike s Matošem. U to vrijeme mijenja i svoje političko stajalište, pa dotadašnji pravaški "stekliš" postaje zagovornikom sjedinjenja Hrvata i Srba u jugoslavenskoj republici. Prije odlaska u Pariz 1913. javno će ga promicanje integralističke ideje nekoliko puta odvesti u zatvor. U Parizu aktivno nastavlja svoju političku djelatnost, ali je 1917. prekida nakon razočarenja i sukoba sa predstavnicima Jugoslavenskog odbora i srpske diplomacije. Intenzivno se posvećuje proučavanju svjetske, napose francuske literature i umjetnosti...
Ovaj kratki tekst demistificira Ujevićevo jugoslavenstvo i bilo kakvo uspoređivanje njegova jugoslavenstva sa onim kakvo mi poznajemo iz razdoblja prve i druge Jugoslavije je očito promašeno.


Post je objavljen 19.03.2008. u 22:07 sati.