Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kickflip720

Marketing

Povijest


Početkom 40ih romobili su bili jako popularni. Tada su imali dasku, četiri kotača i upravljač. Kada bi se upravljač stjecajem okolnosti razbio, klinci su skužili da se bogu dobro zabaviti i vozeči se na preostaloj dasci s kotačima. Pojavili su se prvi prototipovi skejtova s boljim osovinama kako bi se olakšalo upravljanje.

U kasnim 50-ima surfanje je postalo popularno, pa su surferi koristili skejtove za "ulično
surfanje" kada bi valovi bili premali za surfanje. Tako su se počeli proizvoditi skejtovi sa glinenim kotačima i daskom oblika daske za surfanje. Daske su bile uže i kraće od današnjih i surferi su se na njima spuštali po nekoj nizbrdici naginjući se na stranu na koju žele skrenuti.

Prvi profesionalni skejtovi pojavili su se 1963., a izrađivala ih je tvrtka Mahaka. 1963. je održano i prvo natjecanje u povijesti skateboardinga u Hermosi (California).Od tada sport postaje sve rasprostranjeniji i pojavljuju se međunarodna natjecanja, filmovi (prvi dugometražni film o skateboardingu "Skater dater") i skateboarding časopisi.

U par godina prodano je više od 50 milijuna skejtova, a onda je naglo u jesen 1965. skateboarding zamro. Stručnjaci za osiguranje su proglasili skateboarding nesigurnim zbog čestih padova uzrokovanih lošom kvalitetom glinenih kotača. Iako su neke tvrtke razvile kvalitetnije kotače i dalje su proizvodili glinene jer su bili najjeftiniji.

1970. surfer Frank Naswothy je posjetio tvornicu plastike koja je proizvodila uretanske kotače za role koji su bili kvalitetniji od glinenih i osiguravali su dobro trenje. Frank je primjetio da uretanski kotači pristaju na njegov skejt i 1973. počela je proizvodnja uretanskih kotača i osovina posebno za skejtove, a mijenja se i izgled daske. Skateboarding je opet bio u usponu.

1976. u Floridi je napravlejn prvi skate park i odonda skate parkovi niču posvuda. 1978. Alan "Ollie" Gelfand prvi u povijesti izvodi ollie, tj. skok u kojem se skejt ne mora pridržavati rukom.

Krajem 70-ih počinju se zatvarati skate parkovi zbog velikih troškova osiguranja i početkom 80-ih skateboarding postaje underground sport. 1982. osnovan je National Skateboarding Association, organizacija koja na sebe pruzima upravljanje sportom. Sredinom 80-ih skateboarding opet postaje popularan, održavaju se natjecanja, snimaju filmovi i pojavljuju novi proizvođači. Ističu se pobjednici natjecanja kao što su Tony Hawk, Christian Hosoi, Lance Mountain i Neil Blender (vert); Mark Gonzales, Natas Kaupas i Tommy Guerrero (street), dok u freestyle natjecanjima dominira Rodney Mullen.

Post je objavljen 19.03.2008. u 18:11 sati.