Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

zeleni četvrtak, Veliki četvrtak ...

Što ćete kuhati danas?

Photobucket
spinacia oleracea

Ja ću, danas, na Zeleni Četvrtak, skuhati špinat.
Inače, špinat rijetko jedem jer mi želudac ne podnosi oksalnu kiselinu koju špinat sadrži, a činjenica da mi je otac u starosti bolovao od gihta također me upućuje na oprez kad je konzumiranje špinata u pitanju.

Inače, kad se poželim špinata, zamijenim ga blitvom.
No, danas ću skuhati špinat baš onako kao što je to moja majčica uvijek radila, na Zeleni Četvrtak kada je običaj na stol iznijeti nešto zeleno: špinat, matovilac, blitvu ili mladu zelenu salatu.

recept za krem špinat:

svježi špinat, malo maslaca, 2 žlice brašna, 1/2 l mlijeka, 2 režnja češnjaka, sol i papar po ukusu, 1 prstohvat ribanog muškatnog oraščića

Očišćeni špinat kratko prokuhati u kipućoj vodi, procijediti, preliti hladnom vodom. Ustiniti .
Maslac otopiti na jako laganoj vatri, dodati brašno i lagano prepržiti, doliti dva dcl hladnog mlijeka i promiješati pazeći da se ne stvore grudice. Dodati sitno sjeckani češnjak. Pustiti da prokuha, pa dodati sjeckani blanširani špinat. Posoliti. Do željene gustoće dodavati još mlijeka.

Uz špinat dobro ide jaje na oko ili kruh pohan u jajetu.


Još (internetskih) recepata za jela od špinata:nabujak od špinata, fini umak od špinata, zapečene palačinke sa špinatom i sirom


Četvrtak je dan u Velikom tjednu kad je Krist podijelio Posljednju večeru s apostolima.

27.10.2007 je na globalnu mrežu postavljena fotografija "Posljednje večere" u rezoluciji od čak 16 milijuna piksela - 1.600 puta većoj od one koja se može postići običnim fotoaparatom od deset piksela.
Leonardova Posljednja večera na internetu

Motiv Posljednje večere inspirira slikare kroz stoljeća :




A ja večeras opet čitam Bulgakova, odlomke iz Majstora i Margarite:

- O, ne, ti ne nalikuješ na slaboumnika - tiho je odgovorio prokurator i nasmiješio se nekakvim strašnim osmijehom - onda se zakuni da nije tako bilo.
- Čime želiš da se zakunem? - vrlo je živahno zapitao odriješeni.
- Pa makar svojim životom - odgovorio je prokurator. Pravo je vrijeme da se njime kuneš, jer visi o niti, znaš to.
- Zar misliš da si ga ti objesio o nit, hegemone
? - upitao je uhapšenik. - Ako tako misliš, vrlo se varaš.
Pilat je zadrhtao i promrsio kroz zube:
- Ja mogu prerezati tu nit.
- I u tome se varaš - smješeći se i rukom štiteći od sunca, suprotstavio se uhapšenik. - Priznaj da prerezati nit može samo onaj tko ju je objesio.
- Tako, tako - nasmiješivši se rekao je Pilat - sada ne sumnjam u to da su praznični besposličari hodali za tvojim petama u Jeršalajimu. Ne znam tko je objesio tvoj jezik, ali on je dobro obješen. Uostalom je li istina da si se u Jeršalajimu pojavio jašući na magarcu kroz Suska vrata, da te je pratila gomila bagre koja ti je dovikivala pozdrave kao nekakvom proroku? - prokurator je tada pokazao na svitak pergamenta.
Uhapšenik je u nedoumici pogledao prokuratora.
- Ja čak ni nemam magarca, hegemone - rekao je. - Došao sam u Jeršalajim kroz Suska vrata, to je istina, ali pješice, u pratnji smo Levija Mateja i nitko nije ništa dovikivao jer me tada još nitko u Jeršalajimu nije poznavao.
- Ne poznaješ li ti
- nastavio je Pilat ne skidajući oči s uhapšenika - nekog Dismusa, drugog Hestasa i Bar-Rabbana?
- Te dobre ljude ne poznajem - odgovorio je uhapšenik.
- Uistinu? -
- Uistinu
.
- A sada i kaži zašto čitavo vrijeme upotrebljavaš riječ - dobri ljudi? zar ti sve ljude, što li, tako nazivaš? -

- Sve - odgovorio je uhapšenik - zlih ljudi nema na svijetu.


Photobucket
Ecce homo, Antonio Ciseri, detalj









Post je objavljen 20.03.2008. u 00:01 sati.