Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zivjetisfibromialgijom

Marketing

Povijest "priznanja" Sindroma FM

Prvi puta je opisana 1816 godine od strane Williama Balfoura, inače kirurga na Univerzitetu u Edinburghu, iako su bolest tada nazivali drugim imenima; npr. kronični reumatizam, mialgija, fibrozitis, a najčešće su je tretirali kao duševni poremećaj. Pacijentu su govorili kako je "sve u njegovoj glavi" i da samo misli da je bolestan.

Na žalost, takvo mišljenje je ponegdje prisutno još i danas, iako je neosporno dokazano da se radi o realnoj, a ne izmišljenoj bolesti.

Godine 1987 je napravljen korak naprijed u poznavanju i priznavanju oboljenja, pa je tako te godine Američko medicinsko udruženje Sindrom fibromialgije konačno uvrstilo u "prava" oboljenja. Međutim, to je tek početak puta. Punih desetak godina kasnije je još uvijek velik broj liječnika teško postavljao dijagnozu i prepoznavao oboljenje.

Tek u novije vrijeme veći broj liječnika poznaje taj sindrom i zna da se radi o pravoj bolesti. Unatoč tome, još uvijek je mnogo liječnika koji misle, kako ta bolest uopće ne postoji.

Kopenhagenskom deklaracijom Svjetske zdravstvene organizacije je u prvom mjesecu 1993. godine, fibromialgija priznata kao SINDROM.

Tom je deklaracijom bolest definirana kao bolest koja zahvaća mišiće i uzrokuje kronične i rasprostranjene mišićno-koštane bolove.

1994. godine je Svjetska zdravstvena organizacija opredijelila FM kao prisutnost neobjašnjivih i rasprostranjenih bolova ili probadanja, neprekidnog umora, opće jutarnje ukočenosti i brojnih točaka bolnih na dodir. Deklaracijom se navode i svi ostali popratni simptomi bolesti, pa i tjeskoba i depresija.

Depresija i tjeskoba su tako prije svega posljedica toga što kronični bolovi nisu objašnjeni, odnosno, što je još uvijek nepoznat uzrok njihova postojanja.


Post je objavljen 18.03.2008. u 20:20 sati.