Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zivjetisfibromialgijom

Marketing

Mišići rade 24 sata na dan

U početku mi je dobar san pomagao da se odmorim od dnevnih obaveza. S vremenom mi više počinak nije donosio nikakvog olakšanja. Umorna liježem i umorna se budim. Ujutro kad otvorim oči postoji realna mogućnost, da se narednih dva - tri sata neću razgibati i dovesti se u stanje normalno da funkcioniram tijekom dana.
Doslovce svi mišići vrište od bolova, vrat mi je kronično "zaležan", neovisno o položaju u kojem sam spavala, ukočena sam i otrpla s izraženim osjećajem otečenosti u prstima i zglobovima.

Često moja jutra prate migrene. Po navici započne s bolom u vratu i postepeno se raširi na desnu stranu glave, nagovještajući još jedan mučan dan. Ukoliko mi ne pođe za rukom suzbiti migrenu u njenim začecima (a najčešće na to nemam nikakvog utjecaja, jer me uhvati još na spavanju), glavobolja traje od 12-16 sati. U to sam vrijeme još dodatno osjetljivija na sve mirise, zvukove, okuse i svjetlost; a ako imam sreće pošteđena sam povraćanja, unatoč mučnini koja je prisutna cijelo vrijeme napada.

Ponekad su bolovi tako jaki, da se ne mogu osoviti na noge, već me zanese i izgubim ravnotežu. S godinama sam naučila ustajati polako i oprezno, položivši prvo jednu nog na pod, a tek potom drugu i isprobati u kakvom sam stanju tog jutra.

Nakon dva - tri sata najgori bolovi se privremeno povuku, a nastupi razdoblje "umjerenih bolova", koji su, istina, jaki, ali mi još uvijek dozvoljavaju da uz pojačan napor izvršim svoje dnevne obaveze. Sa svakom, pa i najmanjom aktivnošću bolovi se stupnjuju i postaju sve jači, tako da sam nerijetko prisiljena sred pranja posuđa leći da se "odmorim". Međutim, tu počinje začarani krug. Liježem jer ne mogu stajati, a nakon što neko vrijeme ležim (ne daj bože da zaspim), bolovi su još jači, a moja jutarnja ukočenost se ponovo vraća.

Nakon takvog "poduhvata" ponovo polako krećem ka svojim dnevnim obavezama, a stanje je sve lošije kako se dan bliži kraju
.
Navečer sam u pravilu previše istrošena i da bih spavala.

Kod fibromialgičara mišići "rade" 24 sata na dan, bez odmora, a tijelo je u neprekidnom stanju "muskul fibera".


Post je objavljen 18.03.2008. u 17:45 sati.