Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

Ugovor o darovnici Svjetske banke




SVJETSKA BANKA HRVATSKOJ




S lijeva : mr.Josip Kraljičković - državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, zatim Andras Horvai - voditelj ureda Svjetske banke za Hrvatsku, Ivan Šuker - ministar financija RH i dr. Ivan Katalinić - ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.
snimila: M. Zouhar Zec


Za zaštitu od onečišćenja u poljoprivredi 5 milijuna dolara

Ugovor o darovnici Globalnog fonda za okoliš (GEF) u iznosu od 5 milijuna dolara za Projekat zaštite od onečišćenja u poljoprivredi 11. ožujka u Ministarstvu finacija u Zagrebu potpisali su ministar finacija RH Ivan Šuker i voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Andras Horvai. Ravnatelj Hrvatskog Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu dr. Ivan Katalinić potpisao je Ugovor o Projektu s Bankom temeljem kojeg će se sredstvima darovnice provoditi aktivnosti u cilju zaštite od onešišćenja u poljoprivredi.

Projekat je namjenjen smanjenju ispuštanja nutrijenata iz poljoprivrednih izvora na površinu i u podzemene vode. Projekat se sastoji od nekoliko komponenata od koji su neke: promicanje ekološki prihvatljivog načina gospodarenja stajskim gnojivom, na način da će se stočarima koji uvedu ekonomične, inovativne i ekološki prihvatljive mjere za održivu obradu stajskog gnoja davati potpore, provoditi će se program obuke za stočare na oglednim poljoprivrednim gospodarstvima u pilot županijama a kroz informativnu kampanju na lokalnoj i župijskoj razini javnost bi trebala biti obavještena o koristima Projekta čija bi se provedba trebala nastaviti na području cijele RH.
Pilot Projekat kontrole onečišćenja u poljoprivredi provoditi će se u županiji Osječko-baranjskoj, Vukovarsko srijemskoj i Varaždinskoj. Te su županije odabrane zbog koncentracije stočnih farmi, a time i većeg broja stoke i skladišta stajskog gnoja koja nisu uvjek dovoljno svrsishodno isplanirana, kao i zbog infrastrukture za kontrolu kakvoće vode.

Potpisivanju Ugovora o darovnici bio je nazočan i državni tajnik mr. Josip Kraljičković u ime Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka, koj je svojom prisutnošću zamijenio ministra mr. Božidara Pankretića.
Ugovor o darovnici Zaklade Globalnog fonda za okoliš nastavak je niza od 48 darovnica koje je do sada potpisala RH sa Svjetskom bankom, otkako je 1993. postala njena članica. Ovaj je Ugovor nastvak, na prethodni Ugovor o darovnici Kraljevine Nizozemske u iznosu od 4 milijuna eura za Projekat usklađivanja poljoprivrednog zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU koj je u tijeku.



Post je objavljen 18.03.2008. u 09:46 sati.