Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Referendum! Prosvjedni skup i prikupljanje volontera

U subotu, 15. ožujka, organiziran je prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića, na kojem se tražilo raspisivanje referenduma o pristupanju Hrvatske NATO-u. Organizator je bila Koordinacija neparlamentarnih stranaka, u kojoj sudjeluje i Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke. Zoran Oštrić, glavni tajnik Zelene liste, bio je prvi govornik.

PhotobucketOštrić je objasnio aktivnosti nedavno osnovanog Odbora za referendum o NATO-u, koji će krajem ožujka započeti prikupljanje potpisa sa zahtjevom da se raspiše referendum. Referendumsko pitanje glasit će: "Jeste li za to, da Republika Hrvatska postane članica Organizacije sjevernoatlantskog ugovora (NATO)?" Ukoliko 10% registriranih birača u Hrvatskoj potpiše taj zahtjev, raspisivanje referenduma je po članku 86. Ustava RH obavezno.

Odbor je građanska inicijativa, koju podupire i u njenim djelatnostima sudjeluje, u ovom trenutku, 50-ak udruga i osam neparlamentarnih stranaka raznih idejnih orijentacija. Zelena lista sudjeluje u radu Odbora od samog početka. Oštrić je također inicijator osnivanja Blogerskog odbora za referendum o NATO-u (BORNA) i njegov koordinator.

Zelena lita poziva sve svoje članove i simpatizere da se uključe u djelatnosti Odbora, a osobito da se javljaju kao volonteri koji će barem jednu smjenu od tri sata stajati na štandovima, gdje će se prikupljati potpisi zahtjeva za referendum. Na samo prosvjednom skupu, više od 30 građana i građanki prijavilo se za volontiranje. Možete se javiti emajlom na volonteri@natonareferendum.org.

Odbor je neutralan i ne ulazi u diskusije za i protiv ulaska u NATO. Tek kada referendum bude raspisan, može početi ozbiljna rasprava - danas imamo samo propagandu.

08-03-15- Prosvjed teletekst

Predsjednica Demokratske stranke žena Maja Marija Jelinčić istaknula je da se obraćaju građanima kako bi im rekli da je većina neparlamentarnih stranaka protiv ulaska Hrvatske u NATO-savez, a one koje su za ulazak također su za raspisivanje referenduma. Također je rekla da Demokratsku stranku žena zanima egzistencija građana pa je protiv ulaska Hrvatske u NATO-savez i zato što će Hrvatska kao njegova članica "morati izdvajati do dva posto bruto nacionalnog dohotka".

Jelinčić je digla glas i protiv poskupljenja u Hrvatskoj, ističući kako neopravdana poskupljenja drastično utječu na standard građana. "Vlada se ne brine o poskupljenju živežnih namirnica, a grad Zagreb neopravdano je poskupio komunalije", rekla je Jelinčić.

Na skupu su govorili i predsjednik stranke Hrvatski pravaši - Hrvatski pravaški pokret Dražen Keleminec i Darko Krnić iz Akcije mladih.

Post je objavljen 17.03.2008. u 23:40 sati.