Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Policija i odvjetništvo blokiraju istragu

NEZAVISNI SINDIKAT CARINIKA HRVATSKE

Poštovani saborski zastupnici,

Pozivamo Vas da se aktivno uključite u naslovnu problematiku, a koja se odnosi na rad Policije i Državnog odvjetništva, koji u pojedinim različitim slučajevima ne postupaju dužno po zakonu, odnosno na neki način blokiraju istrage ili ih vode na neprimjeren način.

Jedan od bitnijih „svježih slučajeva“ jest taj koji ukazuje na nezakoniti rad tzv. Carinskih terminala, odnosno carinskih parkirališta ili mjesta na kojima se carinska roba stavlja u odgovarajući carinski postupak (gdje se carini carinska roba), koja nezakonito rade, odnosno nemaju potrebnu uporabnu dozvolu.

Iako smo pismeno pozvali ravnatelja CURH, Mladena Barišića, koji je ujedno i predsjednik Odbora zaštite na radu Carinske uprave, da nam objasni:

- zašto se sjednice Odbora zaštite na radu uopće ne održavaju u rokovima (propisani rok je; svaka tri mjeseca) predviđenim Pravilnikom o zaštiti na radu CURH i Zakonom zaštite na radu (NN 59/96)?

- Zašto objekti, a posebno tzv. Carinska parkirališta, a i druge građevine, gdje djeluju i rade carinski službenici, jesu pušteni u promet, naplaćuju se (parkirališta za kamione i vozila), a nemaju propisanu uporabnu dozvolu?

Ravnatelj CURH, na ova a i druga postavljena pitanja, nije odgovorio Sindikatu, iako je bio dužan.

Uporabna dozvola je propisana Zakonom o gradnji (NN 175/03), koja nije samo obvezna za objekte, okoliš i druge radne površine, već je na takvim objektima koji se puštaju u promet, dužno izvršiti procjene štetnosti i opasnosti, higijenske, tehničke, protupožarne i druge zahtjeve, koji se odnose iz propisanih odredbi Zaštite na radu, a gdje sindikat ima odgovarajuće zakonske ovlasti.

Osim ovog zanimljivog problema, za koje možete postaviti javno pitanje u Saboru, dajemo Vam, na uvid mnoge neriješene ili blokirane slučajeve iza kojih postoji opravdana sumnja u veliki kriminal i korupciju.

Posebno se postavlja pitanje: što to radi Policija i DO?

Posebno je značajno to, da bivši ravnatelj CURH, Anton Uljar, koji je nezakonito suspendirao pomoćnika, Roberta Matijevića, koji je pronašao kriminal velikih razmjera, sada radi na mjestu; načelnik odjela za suzbijanje krijumčarenja u Carinarnici Rijeka??!!

Da li na ovim relacijama možemo naći i odgovor o problemu političke korupcije i podobnih kadrova?

Robert Matijević je pravomoćno oslobođen od optužbe; „nesavjesnog obavljanja dužnosti“, a nitko nije odgovarao, a niti krijumčarene robe više – nema!

Da li je Anton Uljar, možda „tajni agent“ – korupcije? Ili je to možda Mladen Barišić, koji ga je na to mjesto postavio?

Očekujemo Vaš poziv u kojem bi mogli zajednički rasvijetliti korupciju, koja je, moramo priznati uzela poprilično maha.

U nastavku Vam dostavljam samo jedan dio zanimljivih članaka iz novina, a toga ima još jako, jako puno.

S poštovanjem,

Predsjednik NSCH

Željko Popović

Post je objavljen 17.03.2008. u 09:11 sati.