Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aromaterra

Marketing

KONOPLJIKA - VITEX AGNUS-CASTUSKONOPLJIKA – FRATARSKI (DIVLJI) PAPAR

Konopljika, Vitex agnus-castus, grm visine 1-2 metra, ljubičasto-plavih cvjetova i petoprstih, zašiljenih listova, samoniklo raste na Mediteranu, južnoj Europi i centralnoj Aziji. U fitoterapiji se koriste eterično ulje i tinktura plodova konopljike, koja je klinički potvrđen lijek za žene s menstrualnim tegobama.

Hipokrat, Dioskorid i Plinije Stariji preporučivali su uporabu konopljike kod različitih stanja, uključujući i bolove nakon i tijekom poroda, upalu rodnice, dismenoreju, nakupljanje tekućine u organizmu. Dekokt ploda i lista se koristio u sjedećim kupkama kao pomoć kod bolesti maternice. Starim Grcima bila je simbol nevinosti i čestitosti - vjerovali su da konopljika suzbija libido, pa je učestano sađena oko samostana, odakle potječe i njeno drugo ime – fratarski papar.

Konopljika ne sadrži hormone – njeno djelovanje počiva na smanjenju lučenja prolaktina putem dopaminergičkih neurona, čime uspostavlja ravnotežu progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu - smanjuje estrogen, FSH i prolaktin, a povećava progesteron.

Više možete pročitati OVDJEEterično ulje i tinkturu konopljike možete naručiti putem e-maila: prodaja@aromaterra.hr.


Post je objavljen 24.03.2008. u 23:29 sati.