Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maroons

Marketing

Naivnost

Nakon što smo prošli pitanje neznanja (iako tek ovlaš), na red dolazi ljudska osobina koju smo svi proživjeli mnogo puta u životu. Odmah da rečem, biti naivan jest biti čovjek. Naivnost nije greška, već pojava, kod nekih i stanje.

Naravno, logika razmišljanja nalaže da naivnost proizlazi prije svega iz neznanja. Poznato? Pisao sam o neznanju, a sad ću ga pokušat povezat sa drugom komponentom iz prvotne podjele (još moramo i nepromišljenost riješit).

Dakle, naivnost doista nastaje iz neznanja. Iako je stara uzrečica 'naivan kao francuska sobarica' ipak malo neumjesan za ovaj pokušaj objašnjenja, ona ipak ukazuje da je narod uvijek znao prepoznati naivnost.

Pojmovi se najbolje shvaćaju kroz primjere, pa po staroj dobroj navadi idemo vidjet kako se naivnost pokazuje i svom životnom obliku. Najbolje da krenemo od ljubavi, možda najvećem i najnepresušnijem izvoru naivnosti. Kad bolje promislim i ne treba nalaziti posebne primjere u ljubavi, jer ih toliko ima i toliko smo puta bili naivni u ljubavi da se pokrijemo po ušima kad se sjetimo tih dana.

'Volim te' je možda najjasniji signal naivnosti. Ljudi, to se vrlo lako ispljune iz usta kao 'dobar dan', ali tko od nas to zaista i misli. A mnogi 'padnu' na te dvije 'slatke riječi'. Da se mene pita, ja to ne bih volio čuti. Možda na samrtnoj postelji, kad su mi dani već odbrojani, kad više nema straha od ikakvog zajeba. A zajeb je ona bit naivnosti. Kad ispadnemo naivni često znamo reći: 'Jebiga, zajebo sam se...' A onda kukaj majci.

Neznanje u toj cijeloj 'naivnoj' priči ima značaj u tome što je ono pozadina svega mišljenog, izgovorenog, učinjenog. 'Jebiga, zajebo sam se, nisam znao...' Rupa koja ostaje u naivnosti je neznanje, ta prokletinja životnog iskustva koja će nas pratit dok god smo živi.

Možemo li izlječiti naivnost? Možda, ako učimo iz svojih grešaka. Mnogo ljudi je višestruko naivno (tu mislim i u jednoj i u više paralelnih situacija). Težak život. Stvara nesigurnost, slama samopouzdanje, na kraju i samopoštovanje. Netko vas uvijek 'prevesla', 'preveze žednog preko vode', zovite to kako hoćete. ?jebiga, zajebo sam se, nisam znao, neću više...'

Hoćete, hoćete, a nećete ni biti svjesni kad i koliko naivni ste bili. Ali to vas ne spriječava da dignete glavu, gledate naprijed i smjelo koračate.

Koliko god naivni bili...

Keep on rockin'!!!

Post je objavljen 16.03.2008. u 20:07 sati.