Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

TANTRA I EMOCIJE



Tantra i emocije
----------------------

U psiholoskim krugovima Zapada danas postoji trend isticanja vrijednosti izrazavanja emocija i oslobadjanja snaznih emocionalnih iskustava i trauma.On dolazi kao suprotnost postojecoj kulturnoj tendenciji potiskivanja emocija i osjecaja. Tantra promatra emocije kao sredstvo za duhovni rast. Zato se na nju gleda kao na sustav koji afirmira valjanost emocija, u suprotnosti s tradicionalnim duhovnim ucenjima koja negiraju emocije.

Medjutim, tradicionalna Tantra ne ohrabruje puko iskazivanje emocija, sto samo dovodi do snaznijeg vezivanja za emocije i preko njih za vanjski svijet. Tantra dozivljava emocije kao zarobljenu energiju i pokusava osloboditi tu energiju, tako da se odredjena emocija poput vala ispusti u more svjesnosti. Taj proces se pojavljuje kad prepoznamo da su emocije razlicite svemirske energije ogranicene i narusene obrascima vezivanjima. Tantra koristi oblike bogova i bozica - mironosnih i srditih bozanstava - da nam pomogne uspostaviti kontakt sa svemirskim znacenjem emocija, koje su samo prirodne sile. Uvidjavajuci bozansku energiju ili igru svijesti utjelovljenu u emocijama otkrivamo da su emocije sredstva za uspostavljanje odnosa s bozanskim u nama. Iako Tantra ne porice emocije, nju ne treba povezivati s obicmom emocionalnoscu, vec s alkemijom transmutacije ljudskih emocija u bozanske energije potaknute razvojem vjere. Tantra ne naglasava osobno izrazavanje emocija, vec njihovo razumijevanje kao igre svijesti.

Ni takozvani asketski yogicki pristupi ne potiskuju niti ne negiraju emocije ili druge prirodne sile, jer takav pristup nikoga ne moze dovesti oslobodjenju. Yoga ne nastoji poreci ni emocije niti bilo koji drugi vid energije sam po sebi. Ona negira ego, sebicno prisvajanje i zloupotrebu blagotvornih zivotnih energija. Yoga ne ohrabruje potiskivanje neceg sto je nama prirodno, vec potice otkrivanje nase stvarne prirode zahvaljujuci cemu se mozemo prirodno odreci svih vezivanja ovisnosti.




Napomena: David Frawley, DUHOVNE TAJNE TANTRE MUDROST BOZICA, Zagreb, 2000.Biblioteka TRAGOVI, Knjiga 44.



Post je objavljen 14.03.2008. u 07:01 sati.