Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Sanader poklonio Italiji 260 milijuna eura... naših eura

Do osamostaljivanja Hrvatske poznata Hrvatska sintagma je bila da sav novac odlazi u Beograd. Nakon osamostaljivanja ta sintagma je doživjela promjenu i za sve nedaće manje razvijenih krajeva sada je glavni krivac Zagreb i za njih sav novac ide u Zagreb iako takva teza nema nimalo veze s istinom. Najnovija burleska oko ZERP-a možda bi i mogla promijeniti dogmatsko objašnjenje za sve nedaće jer sada bar svi znamo da 260 milijuna eura vrijedi talijanski izlov ribe u području ZERP-a, kojeg je Hrvatska velikodušno poklonila Italiji.

No teško je vjerovati da će primjerice dalmatinci odjednom početi kriviti talijane i Sanadera koji im već godinama dozvoljava neometan izlov. Ako ništa drugo, onda zbog klasičnog dalmatinskog mentaliteta koji ne priznaje da je pogriješio, a upravo je zahvaljujući gotovo plebiscitarnoj podršci HDZ-u u Dalmaciji Ivo Sanader i osvojio još jedan mandat.

I što sad? Kad bi u Dalmaciji počeli umjesto Zagreba, psovati Italiju i Sanadera, bilo bi to psovanje samog sebe, jer upravo su oni omogućili Talijanima i Sanaderu da ih se i dalje pljačka godišnje za 260 milijuna eura. Kako je to nepojmljivo u dalmatinskom mentalitetu, možemo i nadalje očekivati da će za Dalmaciju i dalje Zagreb biti glavni krivac. Do sad je sav novac išao u Zagreb, a od sad i onih 260 milijuna eura koji ne idu u Zagreb pripisat će se Zagrebu, ako ništa drugo zato što se zagrepčani nisu bolje potrudili na izborima pa plebiscitarno glasali protiv HDZ-a te tako onemogućili Sanaderu da formira vlast.

Kako god okrenemo, Zagreb je kriv.

Post je objavljen 13.03.2008. u 09:28 sati.