Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/najsmojaci

Marketing

Ličnost - pitanja


1. Što je ličnost (definicija) i koja su svojstva ličnosti (da je ličnost stabilna, dosljedna, da stoga mogućnost predviđanja - objasnite!)

2. Tradicionalni osobinski pristup ličnosti: što su karakter i temperament, sposobnosti, interesi, stavovi (za svako od navedenih svojstava dajte nekoliko primjera).

3. Osobinski pristup Coste i McRaea: kojih 5 dimenzija ličnosti su ovi autori izdvojili faktorskom analizom i za svaku dajte nekoliko primjera.

4. Kritički osvrt na osobinski pristup glede tumačenja uzročnosti ponašanja (prilog str. 166.)

5. Psihoanalitičk,i pristup: tko je osnivač, po čemu je poznat, struktura svijesti - osobito dobro treba znati objasniti pojam nesvjesnog odnoso pojam /podsvijest/.

6. Psihoanalitički pristup: koje su tehnike za istraživanje nesvjesnog (o svakoj recite jednu rečenicu - u čemu se sastoji ta tehnika), te može li se svakoga hipnotizirati? (str. 170.)

7. Psihoanalitički pristup: id, ego i superego - bitne ideje, koji dio ličnosti stvara obrambene mehanizme ličnosti? Doprinos i osnovni prigovor psihoanalitičkoj teoriji ličnosti?

8. Humanistički pristup: objasniti pojam ''fenomenološki pristup''.

9. Maslow: samoaktualizacija i samoaktualizirani pojedinac, što bi vama osobno predstavljala samoaktualizacija? (vidite prilog o Einsteinu).

10. Rogers - vlastito ja: realno ja, očekivano ja i idealno ja; kako se osoba osjeća i što čini ako je razlika između realnog ja i idealnog ja prevelika?

11. Objasnite pojam ''fenomenološki pristup'', usporedite ga s objektivnim pristupom ličnosti (promatranje i mjerenje, testiranje), koje su prednosti i nedostaci ovog pristupa (što se najčešće prigovara humanističkim psiholozima?).

12. Pristup socijalnog učenja: kakve veze ima ovaj pristup s biheviorizmom - kako nastaje ličnost? Koji mehanizmi učenja postoje i za svaki navedite nekoliko primjera za osobine ličnosti koje stječemo tim pristupom! Koji je osnovni prigovor ovom pristupu?

13. Objasnite Bandurine pojmove samoefikasnosti i samokontrole.

14. Što je psihički poremećaj tj. koji su kriteriji po kojima se određuje koje ponašanje i doživljavanje se (ne) smatra normalnim? (Odstupanje od uobičajenog, neprilagođenost, doživljaj poteškoća, adekvatnost ponašanja - za svaki od ovih kriterija dajte primjer!) Jesu li ovi kriteriji trajni i vrijede li oni u svim kulturama? Navedite primjer.

15. Koja je tradicionalna podjela psihičkih poremećaja po težini? Koje su osnovne razlike između neurotičnih i psihotičnih poremećaja? Navedite po nekoliko simptoma za svaki i po nekoliko primjera za takve poremećaje.

16. Navedite simptome i primjere anksioznih i somatoformnih poremećaja.

17. Navedite simptome i primjere shizofrenih poremećaja i poremećaja raspoloženja.

18. Navedite simptome poremećaja ličnosti. Što mislite, kako nastaju ti poremećaji?

19. Terapija psihičkih poremećaja: medicinski pristup i psihoterapija. (Primjer za medicinski pristup, koji je cilj tog pristupa i osnovni prigovor koji iz toga slijedi? Cilj psihoterapije, koje su 3 bazične vrste psihoterapije i koji je cilj svakog od tih pristupa psihoterapiji?)


Post je objavljen 13.03.2008. u 09:05 sati.