Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/loveavrilworld

Marketing

avril, pop princeza ili sjajna glumica???

Fenomen Avril Lavigne pomeo je svijet. Mala Kanađanka osvaja nagrade u Aziji, Latinskoj Americi, Europi i kod sebe domayes. Prvi singl s posljednjeg albuma, zaraznu poskočicu 'Girlfiriend' snimila je u deset različitih verzija na osam jezika, a do 23. rođendana prodala je više od 30 milijuna albuma diljem svijetaeekthumbup...

Avril Lavigne na glazbenoj se sceni pojavila s nepunih 17 godina 2002. albumom 'Let Go'. Od trenutka kadu su prvi taktovi pjesme 'Complicated' radio valove pretovrili u Avril tsunami, njezina je karijera udžbenički primjer dobrog menadžmenta. Singl je došao na broj 2 u SAD, kao i album s kojega su skinuta još tri uspješna singla.

Za usporedbu, Madonna je debitirala s prvim albumom kad su joj bile 24 godine, a njezin prvi singl 'Everybody' nije ušao ni u Top 100 Billboardathumbup. S druge strane, prvi singl 16-godišnje Britney Spears '...Baby One More Time' otišao je ravno do broja 1 u SAD i u svijetu.

No, ništa zatonono, prvi album Avril Lavigne 'Let Go' prodan je u više od 18 milijuna primjeraka u doslovce svakom kutu svijeta. Sama Avril u to se vijeme deklarirala kao pop-rock pjevačica, što je za 17-godišnju klinku sasvim normalno, a njezin skejterski imidž ustoličio ju je na mjesto kraljice predpubertetskih snova klinaca na skateboradima.

Zajedno s prištavim vršnjacima Avril je postala punoljetna. Odmah je najavila nešto mračnije glazbene motive. Tako je 2004. izdala drugi album 'Under My Skin', a od mračnih punk hitova najboljima su se pokazali 'Sk8er Boi', 'I,m With You' i 'My Happy Ending'. Mrak. Avril se bez obzira na to još jednom nametnula kao jedna od najpopularnijih mladih glazbenica u svijetu. Tvrdila je da je buntovnica te kako je uvijek bila žestoka i znala svoje stavove braniti šakama.

Tri godine kasnije, Avril Lavigne udana je gospođa s 25 milijuna prodanih albuma. Živi u 9,5 milijuna dolara vrijednoj kući u Bel-Airu sa suprugom (da, udala se u zreloj dobi od 20 godina), šmokljanom iz grupe Sum 41, Derrickom Whibleyom. eekeekthumbupcerek

Dakako, sa slavom je došao i premium paket medijskih nuspojava. Recimo, mnogi sumnjaju da je oduvijek bila žestoka sk8er girl. Dok je bila klinka, Avril je čuvala susjedovu djecu, a susjed joj je zauzvrat poklonio gospel pjesmu koju je otpjevala u baptističkoj crkvi. Ujedno, kao mlada skejterica nastupila je na koncertu Shanie Twain'. Shania je, treba li napominjati, country zvijezda pa nije čudno da je i prvi koncert Avril Lavigne u knjižari u Kingstonu bio sastavljen od covera country izričaja.

Za dio kontroverzi pobrinula se sama. Prvo je izjavila da je vegetarijanka, zatim da se tu i tamo ubije Matt's cheesburgerima, te napokon, kako zapravo nije vegetarijanka. Doduše i Knjiga propovjednika u Bibliji donosi ispovijed kralja Salomona koji priznaje da je dok je bio dijete i razmišljao kao dijete pa zašto to ne bi smjela i Avril? Kako god bilo, Avril je s četrdesetak međunarodnih nagrada jedna od najuspješnijih pjevačica na svijetu. Daleko je dogurala od rodnog Napaneeja.

Negdje je usput stigla nastupiti u nekoliko filmova, među ostalima u crtiću 'Preko ograde' i 'Fast food naciji'. Pozirala je u toplessu za Blender, a u Gucci odjeći za Harper's Bazaar. U spotu za monster hit 'Girlfriend' čak ima i korografiju poput Britney ili Christine, no posljednjih su dana stigle i najozbiljnije optužbe.

Naime, pjesma 'Grilfriend' je sumnjivo slična starom poluhitu 'I Wanna Be Your Boyfriend' grupe The Rubinoos. Članovi davno raspalog benda tužili su Avril i producenta Dr. Lukea za plagiranje njihove pjesme, a u svjetlu te tužbe težinu dobijaju i optužbe njezine prijašnje skladateljice Chantal Kreviazuk koja je časopis Performing Songwriter izjavila kako je Avril uopće ne mari za etiku i spremna je ukrasti tuđu pjesmu zbog karijere.

Što god mislili o Avril neke se činjenice ne mogu poreći. Trenutno, teško da postoji popularnija pjevačica na svijetu. Tome u prilog idu spomenute 43 nagrade, prodaja i download albuma. Uz to, da nije Rihannina 'Umbrelle', glazbenu 2007. biste pamtili isključivo po zaraznoj melodiji pjesme 'Grilfriend'.






Post je objavljen 11.03.2008. u 19:54 sati.