Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/herostrat

Marketing

Barcelona - tips & tricks

Nakon gotovo mjesec dana "surfovanja" u potrazi za informacijama o Barceloni, tjedan dana prije polaska shvatio sam da izvodim gluposti. "Pa koji će mi kurac sva sila tih nesintetiziranih podataka, koji će mi kurac informacija tipa koje je boje Linija 5 metroa i koliko ima rezerviranih mjesta na letu?" Sve to skupa odbacio sam u recycle bin podsvijesti i prepustio se snatrenju ;)

Ipak, poneke tips & tricks koje nisam našao na Internetu podijelit ću s vama, potencijalnim putnicima za Barcelonu.

- svima koji imaju bilo kakve dvojbe oko leta avionima low cost kompanija mogu reći da bolje letove od ovog s Click Airom nisam imao u životu. Točni u minutu, ugodan let, nenametljive stjuardese koje te ne pitaju ono iritantno pitanje zbog kojeg bih bio u stanju srušiti avion: "Običnu ili mineralnu vodu". Stjuardese Croatia Airlinesa postavljaju to pitanje kao da te nude bocom Chateau d'Yquem iz 1787.

- Odmah ispred terminala aerodroma El Prat nalazi se aerobus koji će vas, za cca. pola sata, dovesti do nekoliko lokacija u Gradu. Karta je 3.75 eura. Međutim, vlak je bolja opcija. Naime, budući su neki radovi u tijeku, Renfini vlakovi voze vas besplatno do Grada. Ispred terminala nalaze se autobusi i službenici RENFE koji vas ukrcaju u bus, daju vam kartu i odvedu niti 200 metara dalje do stanice vlaka. Odatle, pa do glavne stanice Sants Eustacio dođete za 20 minuta.

- Metroi u Barceloni funkcioniraju savršeno. Od barem 20-ak vožnji metroom, nikad nisam čekao duže od 3 minute. Upravo zbog toga, potpuno je irelevantna lokacija vašeg smještaja jer do svakog dijela Grada metroom možete stići za 15 minuta. Najisplativije je kupiti kartu T-10 s kojom imate 10 vožnji (jedna vožnja može trajati do 1.15 minuta) i koja košta 7.20 eura.

- Španjolci (a naročito žene) puše bjesomučno, naročito uzevši u obzir da lokacije na kojima se prodaju cigarete nije lako naći. Naime, ne prodaju se na klasičnim kioscima nego tek na automatima u (ponekom) kafiću ili u specijaliziranim butigama (Tobaco) kojih i nisam puno primjetio. Marlboro light košta 3 eura. Dakle, cigarete ponijeti sa sobom.

- Klasičnih kafića kao što su kod nas gotovo da nema osim ako nije riječ o nekom irish pubu ili sličnim internacionalnim rupama prepunim pijanih i bučnih anglosaksonaca. U španjolskim inačicama kafića se pije i jede (najčešće tapas – mali zalogajčići).

- Cijene u Barceloni su nešto više nego kod nas ali uz dobro planiranje može se proći sasvim pristojno. Riba na tržnicama je jeftinija nego kod nas i to dosta (npr. lignje su oko 60 kuna a kod nas nikad nisu jeftinije od 100 kuna). Paella je u restoranu od 10-14 eura. Kava je 1.20 – 3 eura. Itd.itd.

- Najjeftiniji smještaj u dvosobnoj sobi u hostelu je oko 25 eura i treba rezervirati barem mjesec dana unaprijed. Ukoliko vas ide više, najbolje je rezervirati apartman jer se isti može naći već od 80-ak eura.

- Katalonci loše govore engleski a i kad ga govore, onda je to s gotovo nerazumljivim španjolskim naglaskom. Stoga zaboravite rečenice tipa: "Would you be so kind to…" Bit će dovoljno par osnovnih riječi uz gestikulaciju rukama. Svi su vrlo srdačni i nenametljivi.

- Grad je iznimno čist te urbanistički i komunalno-infrastrukturno savršen. Fasade u najzabitijem kvartu Barcelone izgledaju tri puta bolje nego npr. u Ilici. Barcelona je savršena za sve one koje zanima arhitektura i urbanizam.

- Obistinile su se proročanske riječi moje punice: "Žuti će preplaviti svijet". Ima ih zaista na svakom koraku. Stoga, ako dođete u blizinu neke lokacije a ne znate kako dalje i ne želite nikoga pitati..najbolje je da pričekate 10-ak minuta i sasvim sigurno će tuda proći neki žuti. Slijedite ga i nećete faliti. ;)

Što još? Hm, ne znam….ali ako želite slike, znamenitosti info, bilo što, samo recite premili, samo recite ;)


(Nevjerojatno ali i Barcelona ima problema s vodom. Pogledajte kako jadno izgleda prazna Magična fontana sa Nacionalnim muzejem Katalonye u pozadini)

(Navodno je ovo dvorana košarkaške momčadi ali meni je očito da se radi o NLO-u....)

(Slično kao i kod nas, u Barceloni djecu vode u muzeje zbog njihove izričite želje za kulturnim uzdizanjem. Isto kao i kod nas, djeca su mirna i poslušna)

(Blizanci? Uz opasnost da budem apostrofiran kao pedofil...nisam mogao odoliti. Odmah bih usvojio par ovakvih "komada")

(Vanzemaljac iz gore slikanog NLO-a ispred Fondacije Joan Miro)

(Estrela je najbolje španjolsko pivo. Jest da poslije par tura perspektiva se malo iskrivi ali...)

(Ovakvih i ljepših ograda prepuna je Barcelona)

(Samo 7 eura a vidi kakvi su?)

(Nakon vanzemaljaca evo i duhova. Ta Barcelona zaista posebno zrači. Ovaj duh, kad je vidio da ga snimam u trenutku se transforirao u dim...)

(Toliko sam kilometara propješačio da sam i sam očekivao kako će mi noge "narasti". Ali da mi naraste samo jedna.,....?!?)

(Salamander u parku Guell. Navodno ne grize ali ja se nisam usudio probati)

(Dugo nisam želio povjerovati ali sad moram. Zemlja je zaista okrugla.


Post je objavljen 11.03.2008. u 13:10 sati.