Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Kongres SAD-a ponovno dao podršku hrvatskom članstvu u NATO-u

Američki kongresnici Robert Wexler i Elton Gallegly iz Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa, dali su snažnu podršku za pozivanje Hrvatske u članstvo NATO-a na travanjskom Sastanku na vrhu u Bukureštu.

- Vjerujemo da je Hrvatska zadovoljila uvjete koje se traže za primanje u NATO savez. Stoga u cijelosti podržavamo izdavanja pozivnice za Hrvatsku da se pridruži NATO-u u travnju u Bukureštu - istaknuli su Wexler i Gallegly u pismu državnoj tajnici Condoleezzi Rice.

- Hrvatska je provela sveobuhvatne političke, gospodarske i vojne reforme i jasno je demonstrirala svoju spremnost da postane punopravna članica Saveza - istaknuli su kongresnici.

U pismu državnoj tajnici, kongresnici navode odluke zadnjeg summita NATO-a u Rigi 2006. da kandidati koji ispune uvjete na idućem summitu mogu očekivati pozivnicu. Hrvatska je, po njihovim riječima, od svoje neovisnosti 1992. surađivala s međunarodnom zajednicom na uspostavi mira i stabilnosti na Balkanu, te aktivno podržavala globalni rat protiv terorizma i napore za spriječavanje širenja oružja za masovno uništenje.

Wexler i Gallegly posebno ističu aktivno sudjelovanje Hrvatske u operacijama NATO-a, uključujući i misiju ISAF-a u Afganistanu. Administracija predsjednika Georgea Busha i američki Kongres godinama snažno podupiru ulazak Hrvatske u NATO, zajedno s druge dvije članice Jadransko-američke povelje, Albanijom i Makedonijom.

Potvrda snažne podrške koju SAD pruža uključenju Hrvatske u NATO društvo trebao bi biti i službeni posjet predsjednika Busha Hrvatskoj nakon summita u Bukureštu.

Post je objavljen 11.03.2008. u 10:32 sati.