Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

ZERP i onako nikad nije zaživio, a niti bude

Još sredinom prosinca prošle godine na CNN blogu smo objavili da je najava provođenja ZERP-a jedna velika obmana, jer čak i da se krene s provođenjem Hrvatska nema sredstva za njegovo provođenje, što se na kraju pokazalo i točnim. Početak je mjeseca ožujka, a talijani i dalje love ribu neometano u našem moru. Još gora činjenica od spoznaje da je Vlada RH s figom u džepu krenula provoditi ZERP (što je ravno nacionalnoj izdaji) je jučerašnja odluka vladajućih da odustanu od primjene ZERP-a na zemlje članice EU.

Još jednom Hrvatska je pokazala da je pod vodstvom HDZ-a (ovog puta i uz sufliranje HSS-a i HSLS-a) jedna mala, nevjerodostojna zemlja koja nije u stanju izboriti se čak niti za ono što joj po međunarodnom pravu pripada. Ivo Sanader popustio je pod pritiskom EU birokrata i po tko zna koji put promijenio svoj „čvrst i nepokolebljiv stav“. Sve to više podsjeća da smo kakva afrička kolonija pod čizmom neke od imperijalnih sila, a ne srednjeeuropska suverena zemlja.

Budimo realni, hrvatski suverenitet se sveo na to da nam se iz poreza financiraju naši lokalni šerifi i političari umjesto EU birokrata jer sve ostalo što se dešava u ovoj zemlji odavno nije pod našom kontrolom. Pristupanje NATO-u je gotova stvar i narod nitko niti ne misli pitati što misli o tome. Ulazak u EU je također gotova stvar iako postoji ustavna obaveza referenduma, ali i to će se nekako srediti do trenutka odluke. Na ZERP možemo zaboraviti jer Rijeka i Trst ucrtani su u kartama EU koridora kao bitni pravci, što znači da će se promet brodova Jadranom nekoliko puta povećati, a samim time sve češće ćemo gledati i havarije brodova kao što je nedavno bilo kod Rovinja kada se zapalio turski brod.

Jedino čemu se možemo nadati je da će mnogi od tih EU birokrata kupiti kakav dio zemlje na Jadranskoj obali (zaboravite na odredbu koja zabranjuje prodaju zemlje strancima i prodaju zemljišta uz obalu... to je samo reda radi dok ne uđemo u EU i dok se ne pojave „pravi“ investitori) te tako čuvajući svoju imovinu možda se pobrinu i za to da se Jadran ekološki zaštiti. Sve ono što smo izborili devedesetih godina prošlog stoljeća uskoro će opet nestati u nekoj novoj zajednici koja se ovog puta ne zove Jugoslavija nego EU. Naši vojnici ponovo će ratovati za tuđe interese po nekom novom Afganistanu ili Iraku, kao što su za vrijeme nacističke okupacije ratovali i izginuli na istočnom frontu.

Samo pristupanje u EU trebalo bi biti pozitivan korak za Hrvatsku, ali pod drukčijim uvjetima. Kad vas netko poziva u svoj dom, normalno je da će te poštivati njegova pravila, ali to ne znači da ta pravila mogu ići direktno protiv vas i da apsolutno svako pravilo morate prihvatiti. Puzanje na koljenima i dozvola da vam unište more sigurno nije nešto što bi itko imao pravo tražiti od vas, pa ipak to se traži od Hrvatske, ne zato što drukčije ne može, već zato što su u EU vidjeli da ćemo mi (čitaj Ivo Sanader i HDZ) to napraviti jer ne znamo (opet čitaj Ivo Sanader i HDZ) drukčije.

Post je objavljen 11.03.2008. u 09:58 sati.