Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/odlagaliste

Marketing

vikend u shanghaiu i ostalo

Dakle prvo Shanghai. Liep, ali to je moj sasvim subjektivni dojam jer mi je omogucio nesto za sto sam dugo zakinuta. Zapravo je jedna gradina od 15 milijuna ljudi, kricavnim svjetlecim reklamama, nebodercinama (nasla jedan koji isti onaj u Crivcu), muljavom rijekom u koju pola Kine slijeva svoj otpad, ogromnim guzvama (bila na spici!) i puno Kineza koji ne znaju voziti ni hodati.

Image Hosted by ImageShack.us

---Pudong i ja - moj Shanghai ljubi

Ali, hvala bogu na kolonizaciji. Ovdje je bila jako specificna; svi su se capavali za komadic grada, pa je cak jedan dio bio definiran kao internacionalna naseobina (mislim Englezi+Ameri). Naravno da je vladao nered i kriminal i kurve i ubojice i sve, i svak je koristio svoju valutu.
Mao je to sredio kao i sve u drzavi.
Ostale su zgrade banaka, konzulata i predstavnistava raznih kompanija u nekom art deco-u i ostalim europskim arhitektonskim izricajima, a kurve pisu svoje brojeve mobitela po zidovima. Neke cak imaju i kalup pa sprejaju. Valjda su prezaposlene pa ne stignu pisat. Ili ne znaju.

Image Hosted by ImageShack.us

---Ovo je u podrucju ex francuse koncesije. Tu je krasno, ima ravnookih, ulice su male pjesacke, trgici s kavanicama i kavama. Dom.

Posjetila sam i nazvazniju kucu u gradu. Tamo je Mao s drugovima udario temeljac KP. Zakljucila sam da se Kinezima stvarno nista bolje nije moglo dogoditi.
Nisu mi dali da se slikam s vostanim Maom.
Image Hosted by ImageShack.us


Inace, za tjedan dana sam opet u Shanghaiu na malo duze pa cu iscrpnije njuskat, iako se nema puno za vidit. Sto ima jest impresivno, al jos par dana i onda dalje.
Image Hosted by ImageShack.us

---Koja je ovo cuvena knjiga?

Zasto mi je bilo lijepo?
Od Hangzhoa je vlakom samo 1h15min pa sam si priustila najskuplji D-train. To znaci da se cak ni u cekaonici ne moras guzvat sa obicnim Kinezom. A na kolodvoru jesu poprilicne guzve. Vlak vozi do 170km/h pa krajolik ne izgleda tako ruzno. Zatim, metro ima obavijesti na pravom engleskom jeziku pa se mozes snaci. Ima i automate pa ne moras crtat sto zelis gospodji na salteru. Glavna ulica je Nanshan Lu i pjesacka je sto je rijetkost ovdje. Tu stujemo vozilo prije svega. Hrana sto je probah bijase ukusnija. A samo 100ak km sjevernije.
Dosta je skuplje je i iaesteovci imaju manje place nego mi u selu. hihi!

Kad smo vec kod mog 'posla' odlucila sam ne produzavati ugovor, jer mi ne daju slobodne dane, a dolazi lj i idemo na sjever. Tako da se iseljavam uskoro i ne znam tocno sto cu i gdje cu, putem cu odluciti. Ne da mi se jos od ovamo.
Sljedeca slika je s poslovnog puta u pripizdinu.
Image Hosted by ImageShack.us


To moj sef i jos neki sef raspravljaju sto bi sad gradili na ledini. Steta da stoji prazna.
s1: A da napravimo nesto ovde?
s2: Obavezno, samo ne znam bas sto...
s1: Amo neku poslovnu, i malo stanova okolo, tog nikad dosta.
s2: Moze, dobra ideja, a da napravimo nebodere kad vec gradimo? Necu dovlacit bager za nesto manje od dvaest katova.
s1: Dogovoreno. Znaci bit ce dovoljno ljudi tu da napravimo elevated highway?
s2: Jebes cestu koja ide po zemlji.
s1: Dobro zboris, onda smo se dogovorili. Nego ocemol morat micat onu nuklearku tamo?
s2: Nisam siguran, a mogi bi malo...da zaposlimo stagod ljudi.
s1: Pravo zboris, hajdmo sad na caj i voce da proslavimo poslovni dogovor.
s2: Hajdmo

Opet Shanghai - juris kornjaca, trciiiiii
Image Hosted by ImageShack.us


Oni ne krate kabele. Nikad ne znas kad ce zatribat.
Image Hosted by ImageShack.us


Dakle, u ponediljak vjerojatno sjedam u vlak za Beijing, a potom cu malo okolo. LJ stize u cetvrtak. Bit ce ga veselo trazit po gradu. Informacije kojima raspolazem ostavljaju dvije mogucnosti izbacivanja lj-a a iz aerodromskog busa. Jednu smo uvjezbali (Wulin), a ako ga ostavi kod Huang Longa onda cemo improvizirat. Zasto bus ne dolazi na neki od 5-6 kolodvora, ne znam.
Booookic





Post je objavljen 11.03.2008. u 07:00 sati.