Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/2agimgos

Marketing

PMS - stručno objašnjenje i pomoć :)

Predmenstrualni sindrom - PMS označuje cikličku pojavu određenih smetnji - od glavobolje do emotivnih ili psiholoških problema koji se uglavnom javljaju u drugoj (lutealnoj) fazi ciklusa, u većini 5 - 10 dana prije menstruacije, i nestaju s početkom menstruacijskog krvarenja. Najčešće se javlja u životnoj dobi između 30 - 40 godina, iako se može javiti i u vrijeme puberteta ili premenopauze. Učestalost javljanja PMS se procjenjuje na oko 60 - 85% svih žena.

Simptomi su veoma različiti kako po vrsti tako i po intenzitetu tegoba, zajednička karakteristika ovih simptoma je njihovo cikličko ponavljanje. Razlikuju se četiri osnovna tipa PMS:

Ostali simptomi koji se mogu javiti u okviru PMS su: akne, herpes, urtikarija, osip, tegobe s očima, bolovi u kralježnici, grlobolja, glavobolja, migrena, grčevi u trubuhu, nadutost u trbuhu, mučnina, emocionalna nestabilnost, sklonost nezgodama, teškoće u koordinaciji, tjeskoba, umor, zbunjenost, povučenost, promjenjiv libido, problemi sa sinusima, poteškoće s mokrenjem, pogoršanje već postojećih bolesti (lupus, artritis, glaukom). Ukoliko se ništa ne učini da tegobe prestanu, stanje se često s vremenom pogoršava. Dijagnoza se postavlja vođenjem dnevnog kalendara smetnji tijekom najmanje dva do tri mjesečna ciklusa.

Osnovni endokrinološki problem je disbalans ili neravnoteža hormona jajnika s relativnom prevagom estrogena i manjkom progesterona. Uzrok ove neravnoteže je nepravilna funkcija žutog tijela koja najčešće nastaje uslijed povišene razine hormona stresa - prolaktina. Emocionalni stres povećava razinu hormona ACTH, adrenalina i prostaglandina F2alfa. Također se diskutira manjak serotonina kao i dopamina, kao posljedica relativnog nedostatka vitamina B6. Kao mogući uzroci navode se još jednolična prehrana, manjak fizičke aktivnosti, psihički čimbenici i genetska dispozicija.

Liječenje: Niti jedno ginekološko stanje ili bolest ne zahtijeva u toj mjeri integralni pristup, kao što je to slučaj s PMS. Traženje jednog kemijskog uzroka i jednog lijeka neće donijeti rezultate u terapiji PMS, jer su uzroci mnogostruki i mnogoznačni. Kada se želi liječiti PMS, u obzir se moraju uzeti ne samo učinak uma, emocija, prehrane, svjetla i tjelovježbe, nego i odnosi, nasljedni čimbenici, kao i traume iz djetinjstva. Liječiti osjećaj nadutosti diureticima, glavobolju analgeticima, potištenost i neraspoloženje antidepresivnim lijekovima zanemaruje temeljnu neravnotežu i najčešće samo doprinosi nastanku novih neželjenih tegoba usljed uzimanja lijekova. Najznačajniji korak u liječenju PMS je redukcija i otklanjanje stresa. Promjena prehrane, životnog stila i tjelovježba kako je opisano u alternativnim mogućnostima.

Kod srednje jakih i jako izraženih tegoba savjetuje se terapija prirodnim progesteronom (Utrogestan), koji je dostupan i kao gel (Progestogel), koji se osobito rado primjenjuje kod tegoba od strane grudi (napetost, nabreklost, bolnost). Progesteronski pripravci se koriste u drugoj polovici ciklusa: uobičajeno od 14. - 28. dana ciklusa, iako se terapija može i individualno mijenjati. Pravilo je započeti s progesteronskom terapijom 1 - 2 dana prije ovulacije i nastaviti sve do prvog dana menstruacijskog krvarenja. Vitamin B6 (Bonasanit, Plivit B6) pomaže u sintezi neurotransmitera serotonina i na taj način doprinosi stabilizaciji psihičkog stanja. Preporučena doza je 100 mg/dan. U slučaju depresivnih ataka mogu se ordinirati niske doze antidepresiva (Prozac).

Alternativne mogućnosti: Savjet za prehranu koja uravnotežuje eikosanoida. Izbacivanje kofeina, pa čak i kada se radi o minimalnim količinama kave, cole ili čokolade, adstringentnih tamnih čajeva, slane hrane, hladne hrane i hladnih napitaka, kao i alkohola može snažno utjecati na slabljenje simptoma PMS kod nekih žena. Povećati unos povrća kao što su artičoke, šparoge, peršin, salata potočarka, lubenica i jagode, koji su prirodni diuretici. Akupunktura i refleksologija, pri čemu neke od metoda možete i sami savladati i primjenjivati. Redovita tjelovježba, pri čemu su najbolje aerobne tjelovježbe u trajanju od dvadesetak minuta, tri puta na tjedan. Terapija svjetlom (2.500 - 10.000 luksa). Od homeopatskih pripravaka za spomenuti su tinkture cimicifuge racemosa i agnus castus.

Na kraju, ukoliko su žene voljne pozabaviti se emocionalnim problemima koji se kriju iza PMS-a, u stanju su promijeniti biokemijske obrasce stvaranja i otpuštanja vlastitih hormona, bez pomoći vanjskih lijekova. Najčešći emocionalni problem koji se krije iza PMS-a je ovisnost o vezama, otupljivanje ili presijecanje vlastitih osjećaja i žrtvovanje vlastitog života da bi se zadovoljile potrebe drugih.

Cure svakako pročitajte ovo kako se vaši problemi nebi odrazili na nas ostale rofl

Post je objavljen 10.03.2008. u 14:28 sati.