Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Prva smotra manjina u Petrinji

U znaku mađarske nacionalne manjine 8. ožujka u Petrinji je u sklopu obilježbe Međunarodnog Dana žena, u organizaciji Grada Petrinje, održana Prva smotra nacionalnih manjina koje žive na području grada.

Uloživši zaista veliki trud kako bi se prezentirali na najbolji mogući način, predstavili su se Mađari, Albanci, Bošnjaci, Romi, Srbi, Talijani, Rusi, Makedonci, Crnogorci i Česi.

Smotru je otvorio gradonačelnik Petrinje dr. Miroslav Gregurinčić:"Meni je osobito drago da se ovakav susret prvi put održava u našem gradu i nadam se da ćemo se svi i dalje slagati. Svim sudionicima se zahvaljujem, gostima želim ugodan boravak u našem gradu, a svim damama čestitam 8. ožujak, Dan žena."

Prigodno se obratila članica poglavarstva Višnja Trklja, na čiji je poticaj i održana smotra. Nakon što je prisutne upoznala s poviješću Petrinje posbeno je naznačila: "Danas u 21. stoljeću, Petrinja je grad u kojem ne žive samo građani jedne nacionalnosti i to je i bio moto za održavanje ovakve smotre. Želja nam je da ovu manifestaciju pretvorimo u trajno godišnje okupljanje."

Uz ostale goste, na predstavljanju manjina bili su Peter Sekereš, predsjednik koordinacije Vijeća mađarskih manjina i Antal Disztl, savjetnik za kulturu mađarskog veleposlanstva Zagrebu koji je pohvalio ovu manifestaciju: " Drago mi je što Petrinja ima toliko manjina i toliko bogatstvo. Čestitam gradu na ovoj priredbi i nadam se da će se tako nastaviti i u budućnosti".

U zabavnom dijelu programa nastupilo je Kulturno društvo Mađara „ Adi Endre“ iz Zagreba i Osijeka.

Svatko se predstavio na svoj način, neki su bile manje, a neki više uspješni. No, sve su riječi suvišne, jer slike govore više od riječi.

Autor: Marela Morić

PETRINJSKI RADIO

Post je objavljen 10.03.2008. u 13:39 sati.