Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Vrgorac u iščekivanju prometnog kolapsa

Prema najavama građevinskih izvođača do kraja ove godine biti će dovršena izgradnja trase autoceste od Šestanovca do Ravče. Izgradnjom te dionice u donjim dijelovima našeg Grada možemo očekivati drastično povećanje gustoće prometa. A kako nitko ne zna kad će se završiti trasa autoceste od Ravče do Ploča (na prostoru od Ravče do Kobiljače se ništa i ne radi), ove gužve će potrajati duže nego što smo mislili.
Kada je završena trasa autoceste od Dugopolja do Šestanovca u novinama smo često čitali kako je uslijed loše prometne signalizacije i nepostojanja dovoljnog broja prometnih znakova, Imotsku krajinu preplavio veliki broj automobila čiji su se vlasnici naprosto gubili u njima nepoznatom kraju. A oni koji su i našli put često su zapinjali u velikim prometnim gužvama na cesti od Šestanovca do Dubaca. Otvaranjem novog dijela trase Zagreb-Dubrovnik do Ravče, problem se iz Imotske prebacuje u Vrgorsku krajinu. Kakvo je trenutno stanje na našim prometnicama? Državne ceste Zagvozd-Vrgorac i Makarska-Vrgorac su u lošem stanju, dugo su zanemarivanje i zapuštane, i nisu dovoljno široke. Županijske Ceste se za njih dovoljno ne brinu, a meni je osobno više dosta obećanja kako će se te ceste urediti tek nakon što okolne trase autoceste izgrade i puste u promet, zbog čega ovakvo stanje može ostati još godinama. Kao građanin Vrgorca hoću rješenja odmah, jer da živim u Zagrebu, ne bih morao trpjeti ovakav nemar odgovornih, jer bi ih javnost prisilila da nešto učine, ali u malim sredinama kao što je Vrgorac, mogu raditi što ih je volja.
Izlaskom stotina i stotina automobila sa autoceste, posebno ljeti, Vrgorac će preplaviti neviđene gužve o kojima se, po mome mišljenju, ne razmišlja dovoljno. Semafori će samo djelomično olakšati stanje, i to u slučaju da napokon prorade. Dosadašnje ljetne gužve su ništa prema onima koje ćemo sad doživjeti.
Kako riješiti ovaj problem? Prošlih mjeseci bili smo svjedoci kako je zbog rekonstrukcije ceste u Podaci (gdje se najčešće nije ništa radilo, bez obzira što zatvaranje magistrale čini velike probleme Vrgorcu), Vrgorac su preplavile gomile kamiona od čije se mase i brzine tresu sve kuće i zgrade u ulici Tina Ujevića. U Županijskim cestama su se tada pravdali kako oni ne mogu učiniti puno po tome pitanju, i da je jedino pravo rješenje izgradnja vrgorske zaobilaznice. Na takvu zaobilaznicu ćemo morati pričekati još dugo, a nama su potrebna rješenja sada.
Jedino što sada možemo učiniti jest da se ceste bar malo urede i da se postavi veći broj prometnih znakova i da prorade semafori, kako bi brojni automobili koji kroz Vrgorac samo prolaze, to mogli učiniti što prije.
Svjestan sam da će otvaranjem autoceste, uz brojne pozitivne stvari biti i dosta negativnih, kao što su gužve, ali se nadam da će odgovorni u njihovom uklanjaju učiniti sve što je u njihovoj moći, a ne samo gledati sa strane kao puki promatrači.

Post je objavljen 10.03.2008. u 12:38 sati.