Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/neolina

Marketing

8 mart, dan zena, oli ti ga majcin dan

Sveslavljeni dan zena izmamio kojekakve naslove, podnaslove i komenatre. Svi se danas sjetili zena. I neka su. Zene su te zbog kojih smo svi skupa ovdje. Zlobnici bi rekli da nas nebi bilo bez muskaraca ali ja ne mislim na rasplod, priplod i doplod. Smatram da ovaj siroti svijet upravo zene nose na svojim snaznim ledjima. A nositi teret tolikih nerazumnih i seprtljavih muskaraca fakat nije lako. Neznam zasto smo dobili samo jedan dan u godini kad svaki dan vucemo isti teret. I muskarce. I djecu. I posao. I lonce. I peglu. I usisavac (rekla bi metlu ali bi ta metla izazvala zlobne komentare).
Clara zetkin se izborila bar za jedan dan i mi se od tada nismo izborile za nista vise. A mislimo da jesmo. Mislimo da smo s nabacenom maskarom na trepavice otisli dalje nego smo bili u vrijeme cetkinove. E pa nismo. Jedina razlika je da sad peglamo, kuhamo, cistimo... s maskarom na ocima. A ista ta maskara nam smanjuje vidne sposobnosti.
Vec u bibliji se razlika nazire. Adam lezi pod jabukom, eva jabuku bere. Adam dakle, lezi, ceka ko pravi muskarac. Ceka obrok. Gotovan.
U svim prapovijesnim kulturama je zena bila ta koja je obradjivala zemlju i pripitomljavala divljač. Muskarac je bio taj koji je divljac lovio. I tu se vidi razlika. On je okolo salablajzio, a ona je u pecini i oko pecine radila drustveno i obiteljski
koristan posao.
Svaki nas pokusaj da nesto promjenimo i napravimo za sebe, je pomno pracem pa cak i obiljezavan kojekakvim terminima.
Radikalni feminizam
Socijalisticki feminizam
Liberalni feminizam
Ekofeminizam
Lezbijski feminizam
Feminizama koliko oces.
I sve zbog toga jer je adam bio ljen ustati se i ubrati jabuku. Ne samo da je bio ljen, nego je jos eva kriva sta je jabuka bila kvarna.
I jos uvijek su jabuke kvarne, i jos uvijek adam lezi pod jabukom.
A mi uporno stavljamo maskaru, i pratimo sta je novoga a da je anticelulitno, od cega nokti brze rastu, sta kosu cini sjajnom. I sa savrsenim bedrima, njegovanim noktima i sjajnom kosom uzimamo peglu u jednu ruku, kuhacu u drugu, nogom guramo usisavac a na ramenima nosimo svijet.
Ni bedra bez celulita, ni dugi nokti, ni blistava kosa nam nisu pomogli da vidimo u sta se pretvorio michalangelov david.
To je kriva maskara. Smanjila nam je vidne sposobnosti.

Pogled kroz maskaru...



Pogled bez maskare..

Free Image Hosting at www.ImageShack.us