Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

Osniva se Sindikat samostalnih umjetnika

Pod okriljem Sindikata djelatnika u kulturi, bit će uskoro osnovan i - Sindikat samostalnih umjetnika. Inicijalni sastanak za njegovo osnivanje zbit će se u srijedu 26. ožujka od 14h u zagrebačkom kazalištu Mala scena.

Glavna incijatorica cijele akcije, Vitomira Lončar, o cijeloj priči kaže:

‘Samostalni umjetnici u RH nisu nikako sindikalno zaštićeni, a svakodnevno se pokazuje potreba za tom vrstom zaštite. Sindikat glumaca postoji, ali on štiti isključivo zaposlene glumce i naša prava (uglavnom struke) ne možemo potražiti u tom sindikatu.

U razgovoru sa gospođom Ljubicom Pilić, predsjednicom Sindikata djelatnika u kulturi (krovni sindikat) već duže vrijeme razgovaram o tome kako bismo se morali organizirati i po mogućnosti ući u taj sindikat koji ima osnovnu logistiku koju mi nemamo.

Od nedavno su se organizirali filmski i TV redatelji i njih su primili u poseban ogranak, a izgleda da samo mi koji se bavimo kazalištem nikako ne nalazimo pravi put k rješenju svojih problema.‘

U Hrvatskoj djeluje 201 umjetnik koji je član Zajednice umjetnika, dakle, registriran je kao samostalni umjetnik (dramaturg, dramski pisac, glumca, glumica, kazališni redatelj, koreograf, plesač klasičnog, plesač suvremenog plesa i kazališni producent). Uz njih 201 na tržištu je još pedesetak mladih umjetnika koji nisu dobili status samostalnog umjetnika ili su apsolvenati ADU.

Nitko od njih ne može naći mjesto niti u jednom od trenutno postojećih sindikata, odnosno kakako kaže Vitomira Lončar ‘rade na milost i nemilost poslodavaca kojih je sve više i koji su svjesni toga da je taj segment umjetnika prepušten njihovoj samovolji.‘

Svi koji su se u ovom opisu prepoznali, ali i oni koji nisu, pozvani su na inicijalni sastanak za osnivanje Sindikata samostalnih umjetnika, a koji će se zbiti u srijedu 26. ožujka od 14h u zagrebačkom kazalištu Mala scena. Sastanku će u ime krovnog sindikata - Sindikata djelatnika u kulturi - prisustvovati i njegova predsjednica gđa. Ljubica Pilić.

Teatar.hr


Post je objavljen 09.03.2008. u 07:21 sati.