Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/valpovstina

Marketing

Kakva je sudbina HRVATSKE ČITAONICE u Valpovu?

Najstarija kulturna udruga u Valpovu i na Valpovštini – Hrvatska čitaonica – osnovana je daleke 1882. godine. Tijekom svoga dugog postojanja i djelovanja postala je više od obične udruge građana, prava kulturna institucija i nositelj sveukupnog kulturnog i društvenog života u Valpovu. Danas je gotovo pred gašenjem.

Kada je, odlukom NOO Valpovo, 1960. godine osnovana Općinska knjižnica, iz Hrvatske čitaonice izdvojena je njena bogata knjižnica, stvarana gotovo 80 godina, čime je prekinuta ta značajna djelatnost ove udruge. Ponuda Čitaonice svela se isključivo na novine, a postupno su se gasile i druge, nekad razgranate, društvene i kulturne aktivnosti, da bi se na koncu ugasila i ponuda dnevnih novina.

Sadašnja situacija nagovješćuje moguće gašenje Čitaonice, pa bi valjalo razmisliti o tome da se barem ime „HRVATSKA ČITAONICA 1882.“ sačuva u nazivu nedavno osamostaljene Gradske knjižnice. Na taj način bi se Knjižnica odužila Čitaonici, kojoj duguje svoje početke, te se kao kulturna ustanova proglasila sljednikom bogate tradicije kulturnih i društvenih aktivnosti započetih u Valpovu još 1882. godine.


Prijedlog je, dakle, sačuvati barem u nazivu Knjižnice ime Čitaonice:
Gradska knjižnica
„HRVATSKA ČITAONICA 1882."
Valpovo

Ima tko bolju ideju?

Post je objavljen 07.03.2008. u 11:16 sati.