5 većih, dužih, kruški (npr. Ljetne kruške; ako koristite Williams kruške koje su male i okrugle tortu bi trebalo raditi u većem kalupu)
800 ml vode
420 g šećera
sok 1 limuna
100 g margarina
prstohvat soli
175 g čokolade za kuhanje
75 g brašna
6 jaja
1 i pol čajna žlica praška za pecivo
Ogulite kruške ostavljajući im peteljku. Odrežite im donji dio tako da mogu ravno stajati.
Nožem s dugom tankom oštricom odozdo pažljivo izdubite sredinu krušaka i izvadite koštice. Nije problem ako kruška malo napukne dok ju dubite, ali pazite da se sasvim ne raspadne.
Kruške iznutra i izvana nakapajte limunovim sokom.
Zakuhajte vodu s 300 g šećera pa dodajte kruške i kuhajte 15 min. Kuhane kruške ocijedite.
Izmiksajte 120 g šećera s margarinom da dobijete glatku kremastu smjesu.
Čokoladu otopite na pari i odmah ju umiksajte u smjesu s margarinom. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke umiksajte u smjesu od margarina.
Brašno prosijajte s praškom za pecivo pa ga pomalo dodavajte u smjesu od maslaca, stalno miješajući.
Od posoljenih bjelanjaka istucite snijeg pa ga lagano umiješajte u pripremljenu smjesu.
Kalup promjera 20-22 cm namastite i pobrašnite pa složite kruške.
Prostor između kruški napunite pripremljenom smjesom.
Pecite oko 1 sat na 180 stupnjeva. Ako kruške odozgo počnu previše tamniti nakon 30ak min pečenja, tortu prekrijte aluminijskom folijom.
Pečenu tortu ostavite da se najprije hladi u kalupu, a onda ju izvadite i ostavite da se ohladi do kraja (najbolje preko noći).
Tortu prije posluživanja ukrasite naribanom čokoladom.
Ako tortu znatno ranije prije posluživanja posipate čokoladom, "nakvasit" će se vlagom iz krušaka.
Ako tortu pripremate puno ranije, nego ju namjeravate poslužiti, možete ju preliti rastopljenom čokoladom.
Recept je iz časopia "Svijet: Kuhinja", b3. 3., 2005.
Post je objavljen 07.03.2008. u 09:23 sati.