Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recinedrogama

Marketing

Metadon

metadon-ok

O metadonu, metadonskoj terapiji ili tretmanu, javnost malo zna. Poznato je samo to da država besplatno daje tablete metadona ovisnicima. Ovisnici i porodice ovisnika poznaju nešto detaljnije praktični dio besplatnog snabdijevanja metadonom, ali o refleksijama i pozadini cijelog programa također malo znaju. Zato su polemike u javnim medijima o izradi algoritama za supstitucijsku terapiju metadonom, o optužbama odgovornosti Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH u svezi metadona od strane dr. Torrea i dr. Sakomana i o kriminalnim djelima prodaje metadonskih tableta na ulici - potpuno nejasne.
Obzirom na to da zlouporaba droga eskalira i da postaje jedan od kapitalnih problema naše budućnosti, "metadonski" segment državne akcije u suzbijanju ovisnosti treba pojasniti.
Metadon, zapravo "Plivin" heptanon (komercijalni naziv), analgetik je u kirurgiji, a koristi se i u takozvanoj supstitucijskoj detoksikaciji opijatskih ovisnika. Prevedeno na razumljiviji jezik, to znači da se opijatskim ovisnicima svakodnevno, besplatno izdaju tablete metadona koji bi oni morali uzimati uz kontrolu i u nazočnosti dežurnih osoba. Uz propisani broj tableta ovisnik nema potrebu za heroinom i nema apstinencijskih kriza. Doduše, euforija nije intenzivna kao kod ubrizgavanja heroina i zadovoljstva su manja, ali ovisnik nije u stalnom strahu zbog nabave droge. Ovakva, kontrolirana primjena metadona utvrđena je temeljem Nacionalne strategije za suzbijanje zlouporabe opojnih droga u Saboru 1996. godine.

Post je objavljen 06.03.2008. u 22:10 sati.