Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recinedrogama

Marketing

Peyote

peyote-kaktus-ok

Peyote ili pejotl, okruglasti je kaktus bez bodlji, također indijanska ritualna droga s botaničkim imenom, Lophophora williamsii. Tamno je smeđe boje visine do 20 centimetara. Uzgaja se na području rijeke Rio Grande u Meksiku i Teksasu. Danas tom malom kaktusu prijeti istrebljenje zbog masovnog i sveopćeg psihodeličkog eksperimentiranja, odnosno zbog nekontroliranog branja, zajedno s korjenom. Domorodačka američka crkva, jedna varijanta kršćanske indijanske crkve, pokušava zbog vjerskih rituala, na sve moguće načine, zaštititi rast pejotla. Iako je ova biljka zabranjena, može se u rezervatima Indijanaca nabaviti kriška sušenog pejotla za 5 do 10 centi.
Sušene kriške pejotla žvaču se i gutaju. Okus je izvanredno gorak. Učinci su čudne vizije i ugoda.
Glavni alkaloid pejotla je mescalin kojeg u osušenom kaktusu ima 4 do 7 %. Upotreba izaziva vrlo izražene slušne halucinacije, jače od drugih halucinogenih droga. Mescalin izoliran iz pejotla pojavljuje se u formi praška, kapsula ili kao otopina (u ampulama). Nema neugodan, gorak okus pejotla. Upotrebljava se gutanjem, ali i ubrizgavanjem - ako je u obliku otopine.
Učinci su isti kao kod sušenog pejotla, slični djelovanju LSD-a, ali slabiji od LSD-a, osim spomenutih jakih, slušnih halucinacija. Cca 400 miligrama mescalina uzrokuje osjećaj uživanja i transa u trajanju od desetak sati.
Mescalin ne stvara fizičku ovisnost, ali dulja upotreba izaziva psihičku ovisnost.
Moguće je iz kaktusa, osim mescalina izdvojiti i sintetizirati alkaloide; anhalamin, pejotin, anhalonidin, anhalonin i lofoforin.
U ilegalnoj prodaji često se pojavljuje mješavina mescalina i PCP-a.

Post je objavljen 06.03.2008. u 21:27 sati.