Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ostapbender

Marketing

Arhitektura u funkciji preobražaja načina života (ili za arhitekte i one koji su otporni na dosadu)

Evo vraća se davno izbrisan blog iz nepoznatog razloga. Dkle od 30.05.2005.

Taj socijalizam što nas je zakopao onako sve kolektivno (tu je bar bio dosledan) imao je, kao što je poznato, puno toga zanimljivog, neverovatnog i svakako zaprepašćujućeg. Odma ću da se ograničim na kulturnu revoluciju, i još preciznije na arhitekturu, kao što naslov kaže.
Na samom početku da kažem da znam da ovo nije nešto što je goruća tema za razmatranje, niti je propagandnog karaktera posebno ne propaganda ekonomske prirode, zato odma ona/j koja/i misli ili ima predskazanje da će mu ovo pisanije biti nezanimljivo, nek zatvori ovaj ili neki drugi prozor.
Hvala.
Sad mogu na miru da nastavim.

E taj socijalizam u SSSRu je izrodio i nekakav konstruktivistički pokret koji se bavio idejom i realizacijom ideje o preobražaju načina života.
Ti avangardni arhitekti su se usredsredili na nove tipove stanovanja, a to su nama danas vrlo poznati stari kvartovi u vidu radničkih kolonija, u kojima neki možda i dan danas stanuju.
Ali ne, ovde je reč o kuća-komunama!

Šta je kuća-komuna?

Prema Uredbi o kuća-komunama koju je izdao ''Centrojilstroj'' (centralni organizam za izgradnju stanova zadružnog poretka):

1) kuća-komune su organizovane u cilju socijalizacije načina života radnika članova stambenih zadruga;
2) u kuća-komunama je važno da se na prvom mestu socijalizuju sledeće aktivnosti:

a) čuvanje dece uzrasta za jasle, predškolske i školske;
b) ishrana;
c) pranje (čišćenje) i jedan deo kulturnih potreba;

3) kuća-komuna treba da poboljša životne uslove radnika, zato stambena ćelija mora biti mesto spavanja, jednim delom odmora i intelektualnog rada. Druga mesta moraju biti predviđena za sve druge funkcije.
4) Mesta za decu moraju biti napravljena tako da svu decu mogu da prime i da ova u njima stalno borave. Još više, sektori određeni za decu i odrasle biće smešteni što bliže jedni drugima da bi omogućili roditeljima da vide svoju decu, da ih uzmu kod sebe, da idu da se prošetaju s njima, itd. bez beskorisnog umora. Zato sektor dece mora s glavnom zgradom biti povezan zagrejanim prolazom.
5) Obroci za decu predškolskog uzrasta, isto kao i za onu školskog uzrasta (od 8 do 12god.) uzimaju se u dečijem sektoru, obroci starije dece od 12 do 16god., uzimaju se u zajedničkim trpezarijama.

Kuća-komuna je namenjena radnicima i u njoj mora biti smešteno najmanje 20% (a to je 0,2) radnika iz proizvodnje. Svi članovi kuća-komune učestvuju u različitim aktivnostima da bi zadovoljili svakodnevene potrebe i vode računa o kućnom redu. U stambene ćelije je zabranjeno unositi komade starog nameštaja i ikone. Predviđeno je unutrašnje samoupravljanje svih stanara kuće-komune.

Još je taj Socijalizam ponekad gledao u svog protivnika Kapitalizma i koristio neke njegove produkte ali malo izmenjeno. Npr. tejlorizam je bio jedan od načina na koji se organizovala dokolica i stanovanje. Školski primer tejlorizacije svakodnevnog života u svim njegovim domenima predstavlja programiranje ljudskih funkcija po satima i minutima koje predlaže čuveni Kuzmin u svom projektu radničkog stanovanja objavljenim u Savremenoj arhitekturi, 6/1930.

Da li ste ikada pomislili da ćete pročitati do kraja nešto ovog tipa?
Ili se pak pitate gde sam ovo izbunario?
A meni je ovo samo bila obavezna literatura. Širu retko kad pogledam.
Ne pitajte chime se bavim.





- 23:29 - Komentari (5) - Isprintaj - #
• Ostape - vrednice! (Slobs 30.05.2005. 01:14)
• O da ... ima toga još. Meni je i danas ostao više kao komentar " socijalistička komunica" na potpuno nefukncionalne stanove, koji su napravljeni da bi se u njima samo prespavalo, nikako i uživalo. Bljak! (brandnewgirl 31.05.2005. 12:45)
• HIP-HOP WORKSHOP!KLIK NA MOJ BLOG! (nina 31.05.2005. 22:52)
• Dobro je ovo sa starim namještajem i ikonama. To je zato da radnici bolje dišu, jer sve te stare stvari skupljaju prašinu. Jedino su gobleni dopušteni. Pogotovo oni s portretom lokalnog diktatora. (urlanje.blogspot.com 31.05.2005. 23:26)
• dušo moja, upravo spremam Međunarodne organizacije, gde se u udžbeniku vizionarski predskazuje da će za nekoliko decenija doći i do formiranja Evropske unije! Ma nemoj, št


Post je objavljen 06.03.2008. u 20:54 sati.