Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ngmagicmusic

Marketing

Napokon...Pod pritiskom...


Pod pritiskom
Elementalov četvrti album u dobrom dijelu javnosti promatran je kao drugi. A taj je uvijek najteži.Njihov je novi album osim produkcijske i snimateljske suverenosti, ispao po meni bolji od prethodnika jer su razlučili bitnu stvar Hrvatske socijale i realnih problema koji svrbe Hrvatsku javnost...dal je to sve pod pritiskom?Sigurno! Igrajući na parnu kartu naslanjanja na motive koji su ih s nekoliko godina manjka morili i na "Tempu Velegrada", najveća prepreka Elementalu u kročenju puteljaka socijalne zbilje i staza ozbiljnosti bit će nesrazmjer i neusklađivanje očekivanja od strane okoline koja nakon benda s lakoćom sipanja "Romantike" zapravo ne želi nove lekcije u okružju ozbiljnih tema. Pogotovo obzirom što su svoju borbenu rečenicu viška na slične topice seciranja "stvarnosne zbilje" rekli i TBF i Edo Maajka, svaki na svoj način. Stillness i Ante Cash također, El Bahattee nekoć. Danas, jučer i sutra. Također, vječno njegovana polarizacija između Shotova verbalnog intelektualiziranja i Remičine emotivnosti - na novom albumu dolazi do izražaja više nego na prethodnim djelima.
Po skidanju pritiska naslovnom temom, "Ne vjerujem" žestoko klizi na način kako su Erol i Shot već uobličavali Stilness i pokušavali hvatati crossover vibru nedodirljivih RATM. "Dobar dan" će hip hoperskim rječnikom biti slobodni tematski prijevod na hrvatske prilike (doduše samo u literarnom, ne i ritmičkom smislu) tečnog Ice Cubeova loungea "It Was A Good Day". Koliko je Remi nedovoljno iskorištavana pjevačica fino se osjeća u laganoj temi "Ladice". "Zašto te imam" opalila je po slojevima onih koji odlučuju, dobivši težinu tek s pripadajućim jeftinim a efektnim video spotovskim vizualom. Improvizirana akustična zajebancija s probe je "Hrvatska pjevačica" koja naprosto žudi za nadgradnjom. "Više od toga" je ironično ponavljanje materije o zatečenom stanju na domaćoj glazbenoj sceni.Njeno kašnjenje za Edinim, TBF-ovim i inim već prosipanim rimama oduzima joj efekt i snagu koju u originalnoj ideji svakako posjeduje. "Daleko" će biti prvi primjer kako se balaševićevskim manirizmom dolazi do hip hop rezultata. "Crveno" se odvaja slojevitošću od ostatka materijala, "Tužne pjesme" Remin su cinični nastavak osvrta na suprotni spol s kojim je doktorirala "Romantikom", a Shotov obračun s pozerima kakvi se uvijek lijepe za svaki dio života i scene. "Nema ga" u refrenskim vokalnim aranžmanima dobro se nose s Jinxima na njihovom terenu. No centralni trenutak albuma nježno je skovana "Pokušaj života", baladična laganica opletena na poligonu milozvučnih akorda akustične gitare. Jedini stvarni atipični i odskačući trenutak od fino nivelirane centralne ideje albuma...eto neke sam djelove prepiso od kolege sa vip.music.hr-a-Anđelka.Neće mi valjd zamjerit i optužit me za krađu(uzeo sam dio).Oduvijek cijenim njegov način pisanja i svaku potvrđenu recenziju...Naši se ukusi uvjek stope!
Album koji toplo preporučam i koji bi svakog tinejdžera koji brije neku buntovnu furku mogao razgaliti...Može sve od manje zahtjevne publike koji žele pratiti Remi i Shota...Dođemo li do nešto zahtjevnije publike naići ćemo na skepsu i "na jedno uđe-drugo izađe"...Po prvi put dva spota....Televizijski zabranjivani "Zašto te imam"-YouTubeova atrakcija za HR,te po meni budući urbani hit isfurana(al uvjek dobro dođe)sprdnja sa estradom...da vidimo kako zvuče uživo sa nastupa u HRT-ovoj "Garaži"...- "Više od toga"...Uživajte!

Ocjena: 4

Zašto te imam?


Više od toga!




Post je objavljen 06.03.2008. u 17:23 sati.