Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/builderofzion

Marketing

Nyabinghi

Nyabinghi je izraz koji u današnjem rastafarijanizmu ima mnogobrojna značenja. Sam naziv izveden od imena afričkog tajnog društva koje je djelovalo na području Konga i Ruande krajem devetnaestog stoljeća. Nyabinghi se može odnositi na:
1) sakupljanja rastafarijanske braće i sestara na kojima se slavi Jah i ponavljanjem ritmičkih napjeva uništava moć Babilona (to chant down Babylon),
2) tročlani glazbeni ansambl koji prati ritmičke napjeve a sastoji se isključivo od bubnjeva,
3) sam napjev (chant).
Kretanje je bilo uglavnom pod vodstvom nekoliko žena, uključujući iscjeliteljicu Muhumusa. Ona je bila vjerovana posjedovanjem od duha legendarne Amazonke Kraljice, Nyabinghi. Muhumusa je nadahnula ogromne popularne sljedbenike i organizirala vojnu akciju protiv njemačkih kolonijalista. Nyabinghi kretanje je poslije bilo osuđeno od Britanca kao 'čarolija', i Muhumusa je bila uhvaćena 1913., ustanci su se nastavili, pod vodstvom drugih žena i povremeno muškarca koji su bili postali slično su posjedovani od duha Nyabinghi. Ugandsko kretanje je s vremenom bilo obuzdano kao moć žena koje su bile uništene od vlasti. Taj otpor nije zaboravljen. On živi na mnogo načina, imao je puno utjecaja na Rastafari tradiciju, u kojem su tzv. Nyabinghi napjevi vrlo popularani i obično formiraju bazu godišnjeg Grounation slavlja. (GROUNDATION DAY ili Dan Slijetanja je zapravo 21. travnja 1966. kada je car Haille Selassie I. posjetio Jamajku, te se tamo sastao s rastafarijanskim vodstvom. Taj dan i danas se na Jamajci slavi kao vjerski praznik. 21-godišnji Marley bio je u gomili od 100.000 ljudi koja je u dimu ganje dočekala cara na aerodromu u Kingstonu. ) U jamajskom govoru, ime Nyabinghi je došlo prema značenju 'Smrti prema Crnoj Boji i bijelih tlačitelja'.

Više o nyabinghiu...

Faja!

Post je objavljen 06.03.2008. u 11:28 sati.