Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Sablažnjava li vas osuđeni pedofil?

U najnovijem broju Glas Koncila staje u obranu svojeg svećenika Ivana Čučeka, dokazanog i osuđenog pedofila. Brane njegovo ponovno aktiviranje u službi i da služenjem mise u javnosti ne izaziva sablazan „jer takav svećenik služenjem mise ništa ne čini da bi ikoga zaveo na krivi put“. Zanimljiva je ta teza, posebno ako stvari postavimo malo drukčije.

Što bi ste rekli da recimo neki drugi osuđeni pedofil, recimo onaj iz Brezovice, dobije vođenje nekakve dječje emisije? Poznato je da pedofili jako dobro znaju što djeca vole i nema sumnje da bi taj čovjek dobro odradio posao. Da li bi ste bili sablaznuti? Ili recimo zamislite da je osuđeni ratni zločinac Mile Martić postao UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje. Da li bi to izazvalo sablazan kod vas?

Posebno je zanimljiv zaključak u Glasu Koncila koji kaže da su u Čučekovom slučaju „mediji iskoristili priliku da senzacionalističkim štivom popune svoju profesionalnu (i duhovnu) prazninu“. Samo nisu objasnili što je u svemu tome senzacionalističko, jer Čuček je pravomoćno osuđen zbog pedofilije.

Nije to prvi put da crkva staje uz zločince i brani ih. Crkva je uvijek imala izraženu senzibilnost prema zločincima i povijest je puna takvih primjera. Sjetimo se samo nakon II. Svjetskog rata koliko je nacista spašeno zahvaljujući Vatikanu, ali i koliko je ljudi pokršteno za vrijeme vladavine nacizma. Ako se misle braniti tezom da su bili prisiljeni pokrštavati za vrijeme nacizma, onda je tim više zanimljivije kako su pomagali tim istima koji su ih prisiljavali, da uteknu od zaslužene kazne. Ah da.. zaboravili smo sitnicu zvano nacističko blago koje se nalazi negdje u Vatikanu.

Post je objavljen 06.03.2008. u 09:44 sati.