Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Nakon Slavonskog sajma revija narodnih nošnji i etno-frizura!

Osnovan prije godinu dana, Regionalni etno-centar Osijek okuplja tridesetak članova-suradnika s područja Slavonije i Baranje, sedam partnerskih udruga te KUD-ove koji sudjeluju u projektima čiji je cilj očuvanje kulturne i tradicijske baštine. Udruga radi na provedbi projekta “Zavičajnost”, a riječ je o izvannastavnom predmetu u obrazovanju prema HNOS-u, koji je prošle godine započet u pojedinim vrtićima. Projekt se planira proširiti prema strukovnim školama i učeničkim domovima s ciljem da mladi naraštaji upoznaju lokalnu povijest i tradicijsku baštinu. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Osijeka Regionalni etno-centar krajem svibnja u ambijentalnom prostoru Tvrđe planira organiziranje drugog etno-turističkog Slavonskog sajma, u sklopu kojeg bi se predstavile etnološke zbirke, rukotvorine, folklor i kulinarstvo. “Težimo da sve udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i agroturizam pronađu mjesto na Slavonskom sajmu u svrhu promicanja vrijednosti slavonske tradicijske baštine, starih zanata i običaja”, ističe Ivan Nikolić, predsjednik Udruge.
Centar u suradnji s Muzejom Slavonije i Ministarstvom kulture planira osnivanje stalnog etnološkog postava u kojem bi se, primjerice, mogao izložiti tkalački stan i lutke u narodnim nošnjama. Želja je da to bude multimedijski prostor za tečajeve, predavanja i radionice. Nikolić dodaje kako Regionalni etno-centar traži odgovarajući prostor za radionicu za izradu i restauraciju narodnih nošnji. “Želimo poticati mlade kreativce”, ističe Nikolić, dodavši kako je u pripremi modna etno-revija inspirirana motivima s narodnih nošnji te revija etno-frizura.
Regionalni etno-centar pokrenuo je i kulturno-ekonomski projekt “Slavonski etno-brand” kao sastavni dio kulturnog identiteta koji se želi ponuditi razvoju seoskog ruralnog turizma. Riječ je o dugoročnom projektu koji se odnosi na izradu slavonskih suvenira uporabne vrijednosti: kišobrana s drvenim drškom u plavoj i bijeloj boji sa slavonskom etno-ornamentikom te crvenog kišobrana sa zlatovezom, etno-kravate “Slavonica” i drugih šokačkih suvenira. Na osnovi pravilnika o tradicijskim rukotvorinama i suvenirima planira se izdavanje potvrde o izvornosti, autohtonosti i kvaliteti proizvoda tradicijske baštine, uz postojeći registar, u koji je uvrštena, primjerice, šokačka reklja ili špencla, šokačka kapa, domaće tkanje, šlinga ili tradicijski šokački jastuk.

Autor: Lj.KOVAČEVIĆ

GLAS SLAVONIJE

Post je objavljen 06.03.2008. u 06:53 sati.