Prvi pisani trag o viskiju nalazimo u Škotskoj,a potiče iz 1494 godine.Naziv viski dolazi od galske riječi,a znači "voda života".U svijetu se najviše prodaje škotski ,američki (burbon),kanadski i irski viski.
Grain viski proizvodi se od raznih vrsta žitarica od kojih je najvažniji kukuruz.Rijetko se prodaje kao singl, uglavnom se koristi kao sastojak u proizvodnji blend viskija.
Malt viski su najstariji tipovi viskija i isključivo se proizvode od ječmene sladi.Malt može doči iz jedne destilerije (singl malt) ili iz različitih destilerija (valted malt).Ukus malta zavisi od regije iz koje potiče.Maltovi sa visina su mekši,otočni imaju više ukus na treset dok su nizinski iznenađujuče meki.Svi singl malt viskiji su proizvod apsolutno prirodnog procesa,pretvaranja škroba iz ječma u šečer,fermentiranje toga šečera u alkohol i na kraju destilacija.

Proces proizvodnje viskija počinje potapanjem ječma u vodu kako bi se izazvalo klijanje.Proces klijanja se zaustavlja naglim sušenjem.Sušenje se obično obavlja u dimu treseta koji počinje da formira finalni ukus viskija.Nakon sušenja ječam se melje,a zatim potapa u toplu vodu.Voda se zatim prebacuje u postrojenja za fermentaciju,dodaje se kvasac i započinje proces koji traje od 48 do 60 sati.Zatim se obavljaju dvije destilacije.Ovaj proces služi za uklanjanje raznih primjesa i on čisti i jača slabi alkohol u alkoholno piće.Poslje destilacije na redu je starenje u hrastovim bačvama u minimalnom trajanju od tri goine.Do 60% ukusa viski dobiva od hrastovine u kojoj je odležao.Za odležavanje se koristi burad u kojima je prije toga nastajao burbon ili šeri.


Blend viski je najpopularniji tip viskija na svijetu.Zadatak osobe koja koja proizvodi blend viski je da kombinira veči broj različitih tipova malt i grain viskija tako da rezultat bude piće konzistentnog ukusa.U osnovi svakog blend viskija nalazi se jedan ili dva malt viskija koji blendu daju osnovni ukus i izvjestan broj grain viskija koji piću daju karakter i smanjuju jačinu malt viskija.Blend može da sadrži preko pedeset različitih viskija.Što je veča kombinacija tipova viskija u blendu to je viski bolji.
Irski viski obično nastaje od mješavine prerađenog i neprerađenog ječma,bez treseta u procesu trostruke destilacije.zbog toga ima nešto manje kompleksan ukus.

Američki viski (burbon) nastao je tako što su škotski i irski iseljenici prenjeli svoje znanje na novi kontinent i prilagodili se novim uslovima.Burbon se pravi od minimalno 51% kukuruza i mješavine drugih žitarica.Za starenje se koristi nova,dobro nadimljena bačva.
Viski se uglavnom pije razblažen sa vodom ali treba izbjegavati kloriranu vodu jer jako utječe na aromu viskija.
Najpoznatiji viski:
Blend viski: Famous Grouse,Johnnie Walker, Ballantine, Chivas Regal
Malt viski: Glenmorangie, Laphroaig, Glenfiddich
Kanadski viski: Canadian club, Crown Royal
Irski viski: Jameson
Moji najdraži :Chivas Regal,Johnnie Walker, , J&B,. Jameson, Jack Daniel's, Ballantines

Post je objavljen 05.03.2008. u 16:08 sati.