Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

Kupujemo F-16, a još nisu pokrpane rupe od gelera po Osijeku i Vukovaru

Ovih smo dana preplavljeni debilnim izjavama hrvatskih političara oko argumentacije ulaska Hrvatske u NATO-pakt. Na primjer, jedan od glavnih argumenata koji se prezentira po medijima je kako "nitko ne napada članicu NATO-pakta". A što se dogodilo 11.rujna 2001.godine? Tko je napao najmoćniju zemlju NATO-pakta, srušio dvije zgrade – ikone financijske moći SAD-a, zabio avion u zgradu Pentagona i slično. Tko je bombaškim napadima u moćnoj članici NATO pakta Velikoj Britaniji (a slično i u Španjolskoj) ubio nekoliko stotina ljudi koji su šetali ulicom ili čekali vlak na željezničkom kolodvoru?. Ne zanima me kako se ta vrsta napada zove: teroristički napad ili regularna objava rata – činjenica je da su najmoćnije zemlje NATO-pakta u posljednjih nekoliko godina itekako napadnute.
Zamislite što bi se dogodilo sa najvažnijom granom hrvatskog gospodarstva ako bismo pretrpjeli slične terorističke napade? Koliko bi vrijedilo čisto more i ljubazan domaćin nakon terorističkog napada na, recimo, Dubrovačke ljetne igre? Ili dizanja u zrak nekog Opatijskog hotela?
Terorizam se (kao niti AIDS) ne događa nekome drugome.

Miomir Žužul, čovjek sa više afera nego godina života, radosno nas je obavijestio kako je najavljeni dolazak Georga Busha u Hrvatsku velika zasluga premijera Ive Sanadera. Dakle, njegova je zasluga ako sam dobro razumio, posjeta najomraženijeg američkog predsjednika u povijesti lijepoj našoj. Da ne govorimo da nam dolazi uvaliti avione F-16 koje će kroz kredite plaćati i naši unuci, a možda i njihova djeca. Sanaderu bih preporučio šetnju Osijekom ili Vukovarom koji još uvijek imaju fizičke manifestacije rata koji je završio prije 15 godina i u kojima još mnoge zgrade izgledaju kao da je rat još uvijek u tijeku, pa da dio novca predviđenog za kupnju sofisticiranog ratnog pogona vrati onima koji su ovu zemlju obranili običnim kalašnjikovom.

Skretanje pozornost sa inflacije i lošeg standarda na svjetske teme

Kako drugačije nazvati probleme kojima se bavi hrvatski politički vrh? Inflacija je u dvije godine smanjila kupovnu moć stanovništva 10-tak ili više posto, prava se poskupljenja uz rast cijene goriva navodno tek očekuju, a teme koje se vrte po Dnevniku ili tisku su EU, ZERP, NATO, Slovenija, Kosovo i sve ono što običnog čovjeka dira koliko i svemirska istraživanja. Najnovija je fora mijenjanje Ustava. Smiljko Sokol koji je svojedobno izjavio kako novac nije imovina, želio je ponovno skrenuti pozornost na sebe pa je u trenutcima dokolice osmislio ustavne promjene - vjerojatno po narudžbi dobrih prijatelja iz HDZ-a. Eto, to što su kruh, mlijeko i benzin svakoga dana sve skuplji, Sokola ne jebenda – on je uhljebljen bez obzira na cijenu kruha.


Post je objavljen 05.03.2008. u 16:12 sati.