Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanalossy

Marketing

PREDPOROĐAJNA NJEGA

Prvi vidljivi znak trudnoće se pojavljuje od prilike nakon tri tjedna promjenom boje bradavica koje postaju ružičaste. Ako nismo sigurni da li je naša maca trudna, veterinar to može vidjeti na ultrazvuku. Trudna mačka je skoro stalno gladna, posebno kasnije tijekom trudnoće. Hranite ju dobro, ali bez pretjerivanja i na uobičajen način dodavajući prehrani vitamine i minerale. Kalcij je posebno važan kako bi zaštitili mačku od mogućih oštećenja i slabljenja kostiju tijekom trudnoće. Ukoliko mačku inače hranite kvalitetnim kroketima, obično nije potrebno ništa dodavati jer sadrže sve što je potrebno njenom organizmu, te pred kraj trudnoće i tokom dojenja pređite postepeno na krokete za mačiće.

Ukoliko mačka prije parenja nije očišćena od unutrašnjih i vanjskih nametnika, a pokaže se sumnja da je njima zaražena, svakako se obratite veterinaru. Iako se gliste i slični nametnici mogu prenijeti na fetus, mačku nije preporučljivo čistiti u trudnoći zbog opasnosti od pobačaja. Čišćenje mačke od buha, krpelja i ostalih nametnika treba također biti pod veterinarskom kontrolom zbog mogućih štetnih sastojaka određenih preparata.

Ako mačka ima zatvor nemojte joj davati laksativ već se posavjetujte sa veterinarom.

Tijekom trudnoće maca postaje maznija, ali isto tako sve više lijena i manje spremna na igru. Ostavite ju na miru, to je sasvim normalno stanje. Nakon što se pojavi mlijeko u macinim prsima ona će pokazivati znakove nelagode.
Stalno će lizati svoje bradavice da bi ublažila pritisak. Ako su bradavice suhe ili upaljene namažite ih maslinovim uljem. Što se približava dan okota maca postaje vrlo nervozna, hoda po stanu tražeći si prikladno mjesto. Pazite na nju kako
se ne bi odlučila okotiti na nekom vama nepristupačnom mjestu. Neke majke žele sakriti mačiće od ukućana. Maca može izgubiti apetit 24 sata prije poroda, a i tjelesna temperatura joj može pasti.

Image and video hosting by TinyPic

perzijska maca pred sam okot

Post je objavljen 05.03.2008. u 15:41 sati.