Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Sve damo, ali Holding ne damo!

Zagrebački holding naručio je studiju međunarodne konzultantske tvrtke o stanju u holdingu, nadajući se da će ona potvrditi ispravnost odluke okupljanje dvadesetak gradskih poduzeća u jedinstvenu firmu i tako prikupiti nešto poena za buduću predizbornu kampanju. Ali, prevarili su se… Studija je pokazala da je stvaranje holdinga bila pogreška. Građanima grada Zagreba takva studija nije bila potrebna jer su već na svojoj koži osjetili što znači holdingova racionalizacija poslovanja kroz drastična poskupljenja svih usluga koje pruža taj holding.

Suprotno obećanjima da će stvaranje holdinga uvesti racionalizaciju poslovanja i da će kroz 4 godine uštedjeti 800 milijuna kuna (toliko iznosi zagrebački godišnji proračun), holding ne samo da nije donio racionalizaciju poslovanja, nego je još povećao troškove poslovanja, a broj zaposlenih kojih i onako ima previše, još se povećao. Posebno bode u oči kako je holding postao Bandićevo oružje u „borbi“ s političkim protivnicima. Skoro svi koji su nekad bili opozicija u gradu Zagrebu danas su zaposlenici holdinga. Stipe Tojčić, Nenad Ivanković, Mislav Žagar, Joško Morić i Žarko Delač samo su neka od imena nekad ljutih SDP-ovih protivnika, a danas sretno uhljebljenih u holdingu.

U tom svjetlu nimalo ne čudi Bandićev tvrd stav, da unatoč činjenicama koje su mu predočili stručnjaci o neuspjehu holdinga, ostane pri izjavi da je holding dobar projekt i da dok je on na čelu grada holding se neće mijenjati. Holding je Bandićevo biti ili ne biti, jer kroz njega on kontrolira cijeli grad. Kad bi se holding razbio na nekoliko manjih holdinga Bandić bi automatski izgubio kontrolu nad zbivanjima u gradu, a to je opcija koja ne igra. Ako treba, Bandić će poručiti da su oni koji su izradili studiju šarlatani. No zato na pitanje zašto su onda platili masne pare tamo nekim šarlatanima kad Bandić zna najbolje, nećete dobiti odgovor.

Post je objavljen 05.03.2008. u 09:19 sati.