Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Nešto o grungeu u tri ili četiri epizode (ili više)

Večeras s početkom u 20 sati na 98,4 MHz sljedi emisija o grungeu.

Grunge nastaje osamdesetih kao posljedica zatvorenosti Seattleske scene.
Naime, fokus američke diskografske industrije bio je na Los Angelesu i New Yorku, stoga su se bendovi u Seattleu razvijali nezavisno od trendova koje je pratilo i stvaralo diskografsko tržište. Zato su tako neopterečeni bendovi iz Seatla uspjeli pomiješati četiri različita muzička pravca: punk, metal, hard rock i pop.
Time su, unutar svog uskog kruga, stvorili muziku koja će potresti korporativnu muzičku industriju razotkrivanjem raznih muzičkih trendova i sastava kao lažnih i ispraznih, čime je iskren i iskonski pristup rock muzici, bez želje za poziranjem na pozorinici i u medijima, ponovno vraćen na vrhove top lista.
Pokušajem brendiranja grungea kao životnog stila, razne muzičke i modne korporacije su pokušale parazitski zaraditi na račun bendova. To je izazvalo gnušanje i otpor kod članova Seatleske scene koji se onda distanciraju od grunge katagorizacije njihova muzičkog izričaja i počinju negirati samo postojanje grungea.
Paradigmatična je bila situacija kada je New York Times nasjeo na udicu jednog zaposlenika diskografske kuće Sub Pop i neznajući da se radi o zafrkanciji, navedena novina je objavila riječnik grunge slanga.
Unatoč svemu, kao glavne karakteristike grungea su nepretencioznost, muzički miks, crni humor i depresija.
Sam termin grunge je uzet iz američkog slenga i znači prljav.
Grunge u žiži javnosti dolazi 1989. godine kada je novinar Melody Makera Andy Catlin napravio reportažu o Seatlskoj sceni u članku imena «Seatle rock city», a diskografska kuća Sub Pop koju su osnovali Jonathan Poreman i Bruce Pavitt je lansirala gotovo većinu grunge bendova.
U ovoj emisiji pozabavit ćemo se nekolicinom grupa koje su direktno ili indirektno utjecali na Grunge bendove. Radi se o sastavima: The Melvins, Neil Young & Crazy Horse, Pixies i Sonic Youth.


Neil Young & Crazy Horse

Povijest benda seže do 1962. godine kada su počeli kao doo wop bend imena Danny and the Memories, no razvili su se kroz folk psihodeličnu scenu San Francisca i mijenjaju ime u The Rockets. Neil Younga upoznaju 1968. godine kada on odlazi iz Buffalo Springfielda i postaju mu prateći bend na albumu Everybody knows this is Nowerew na kojom se nalaze pjesme Cinnamon girl, Down by the river koje će kasnije utjecati na grunge bendove zbog karakterističnog zvuka gitare. Tada se bend proziva Crazy Horse.
Idući album s Youngom nazvan Zuma snimaju 1975. godine, a 1979. snimaju album Rust never Sleeps na kojem se nalazi pjesma Hey, Hey, My, My koja će zbog svog gitarističkog zvuka i teksta It's better to burnout couse rust newer sleeps (u live verziji s albume Live Rust It's better to burnout then fade away) jako utjecati na grunge scenu.
Osamdesetih snimaju s Youngom samo dva albuma Re.ac.tor 1981. i Life 1987.
Devedesete su za Neil Younga i Crazy Horse bile plodnije, najvjerojatnije zbog velike popularnosti grungea i snimaju pet albuma: Raged Glory 1990., živi album Arc-Weld 1991., Sleeps with Angels 1994. , Broken Arrow 1996 i još jedan živi album Year of the Horse za koga je prateći film napravio Jim Jarmush.
U 21. stoljeću izbacili su još dva albuma Greendale i Live at Filmore East.
Za vrijeme popularnosti Grungea mediji su Neil Younga prozvali djedom Grungea upravo zbog njegovih album s Crazy Horseom kamo je svojim prljavo distorziranim i nabasiranim zvukom gitare stvorio paradigmu gitarističkog zvuka grunge bendova. Neil Young je stoga snimio i album s Pear Jamom Mirrorball.

Hey, Hey, My, My (into the black)




The Melvins

Melvinsi se formiraju 1983. godine u gradu Montesano od kuda je njihov osnivač Buzz Osborune. Kad se bendu priključio Dale Crover počinju održavati probe u gradu Aberdeenu od kuda je i Kurt Cobain. On im je pomagao noseći im opremu, čime su Melvinsi doslovno direktnu utjecali na njegovo kasnije stvaralaštvo. Okušao se i kao njihov basista, no bio je prenervozan pa je zaboravljao pjesme, stoga ga bend ne uzima za člana.
Ime uzimaju od stanovitog Melvina koji je prodavao namirnice u dučanu i bio jedan od njima najomraženijih ljudi.
U počtku su svirali obrade The Who-a i Jimi Hendrixa, no kasnije glavni utjecaji im postaju Black Flag s albumom My War, Swans i Black Sabbath od kojih su preuzeli spore nabasirane riffove. Takav spor i gusto distorzirani zvuk je snažno utjecao na grunge bendove poput Soungardena i Nirvane.
Prve snimke objavljuju na kompilaciji Deep Six kojom je diskografska kuća C/Z Records napravila presjek Seatelske scene, pa su se na albumu našli još i Soundgarden, Green River, The U Men, Skin Yard i Malfunshun.
Za istu diskografsku kuću iduće godine izdaju debi ploću EP Six songs, a krajem iste godine izdaju debi album Gluey Porch treatments. Buzz Osbourne se 1988. seli u San Francisco, a njihov basista Matt Lukin ostaje i formira bend Mudhoney.
Melvinsi snimaju drugi album Ozma u svibnju 1989. godine.
Osbourne je također odgdovoran za ulazak Dave Grohla u Nirvanu jer mu je on dao telefonski broj Crisa Novoselicha.
Sljedi album Bullhead nakon čega idu na turneju po Europi gdje izdaju Your Choise Live Series vol 12, a na povratku u ameriku snimaju EP Eggnog.
Nakon još jedne izmjene u postavi Melvinsi snimaju tri solo EP-a King Buzzo, Dale Crover i Joe Preston kojim se pomalo posprdno osvrću grupu Kiss čiji su članovi 1978. godine izdali četiri solo albuma.
Idući album Lysol, kasnije preimenovan u The Melvins, izdaju 92. godine, a zbog sve veće popularnosti grungea potpisuju za major label Atlantic Records. Za njih izdaju album Houdini kojim zauzimaju 29 mjesto billboardove ljestvice. Na albumu se nalazi obrada grupe Kiss Goin' Blind.
Zbog njihova pomalo izvrnutog tributea Kissu, Gene Simons je s Melvinsima odsvirao set prilikom njihova nastupa na Lollapaloosi.
Za Atlantic records izdaju još dva albuma Stoner witch i Stag, a 1997. godine odlaze iz Atlantica.
Prelaze na diskografsku kuću Amphetamine Reptile te izdaju album Honky – 1997.
S Mike Pattonom počinnju surađivati 1999. godine. Za njegovu diskografsku kuću reizdaju svoje stare albume i izdaju trilogiju: The Maggot, The Bootlicker i The Crybaby.
Sljedi eksperimentalni elektro akustičan album Colossus of Destiny, a 2003. godine Atlantic records izdaju kompilaciju tri Melvins albuma pod imenom Melvinmania. Na dva albuma surađuju sa Jello Biafrom.
Prošle godine su The Melvins svirali u Rijeci u klubu Stereo.

Pjesma: Goin Blind





Pixies

Pixies nastaju u Bostonu 1985. godine pod utjecajem David Bowiea, punk i surf muzike kojoj su još dodali svoju melodijoznost. Njihova muzika je posebice utjecala na Kurta Cobaina koji je izjavio da se toliko positovjetio s bendom da bi mogao biti njihov član, te je kao najdraži album izvojio upravo album Pixiesa Surfer Rosa, čiji je bučni pop utjecao na zvuk Nirvanina albuma Nevermind.
Prvi nastup imaju 1986. godine i bio je toliko loš da se drži za jednim od najgorih debi nastupa nekog poznatog benda.
Prve demo snimke postaju poznate kao the Purple Tapes zbog boje pozadine kasete, a nakon toga izdaju EP Come on Pilgrim za diskografsku kuču 4AD, koju su kasnije članovi benda nazvali «The coolest record company».
Nakon toga slijedi prvi album već spomenuti Surfer Rosa koji je izašao 21. ožujka 1988. godine. Album je snimio Stve Albini koji će raditi s Nirvanom na albumu In Utero. U magazinu New Musical Express album dobiva devet od mogućih deset zvijezdica, a osim Cobaina Surfer Rosu su kao omiljeni album navodili P.J. Harvey i Billy Corgan iz Smashing Pumpkinsa.
Na albumu se nalazi pjesma Where is my mind koja se može čuti na kraju filma Fight Club.
Nakon izlaska albuma bend odlazi na Sex and Death turneju po Europi. Poseban uspjeh prema priznanju Black Francisa doživjeli su u Nizozemskoj.
Sljedeći album Doolitle izdaju u travnju 1989. godine za major label Electra records. Album karakteriziraju nadrealistične i mračne riječi, posbeice u pjesmi Debaser, ali i pop pjesma Here comes your man koja je postigla dobar uspjeh na top listama.
Sljedi turneja indikativnog naziva Fuck or fight budući je u bendu dolazilo sve više do razilaženja. No izdaju još albume Bossanova koji izlazi 1990. godine i Trope le monde 1991. na kojima se mogu naći pjesme o vanzemaljskim otmicama.
Na kraju bend se raspada 1993. godine, a ponovno se sastaju 2004.

Pjesma: Bone Machine



Sonic Youth


Sonic youth nastaju 1981. godine u New Yorku. Oni su jedni od najinovativnijih bendova i rijetki kojima je uspjelo disonantna škripanja i mikrofonije uklopiti u konkretnu rock ili pop pjesmu ili drugim riječima, uspjeli su od buke napraviti melodiju.
Na početku karijere povezivalo ih se sa No wave scenom čija je bit bila negacija komercijalnih elemenata novog vala pomoću atonalnosti, nihilističnih tekstova i nastupi su često bili umjetnički performansi. No kasnije ih se drži za pokretače tzv. noise rock pravca.
Njihovi utjecaji sežu od protopunk bendova poput the Stoogesa, MC 5, garaž bendova kao što su 13th floor elevators, do Krautrocka i avangardnih kompozitora poput John Cagea.
Potpisuju za Neutral Records i 1981. izdaju mini LP .
Na početku su djelili prostoriju za probe s grupom The Swans te sviraju kao pregrupa na njihovoj turneji, a 1983. izdaju album Confusion is sex.
Iako je noise scena bila ignorirana u New Yorku , sonic youth doživljavaju uspjeh u Europi. No do 1984. godine počinju ih cijeniti i u New Yorku, a gitarist Thurston Moore ženi basisticu Kim Gordon.
Iste godine im izlazi album Bad Moon Rising s kojeg vrijedi istknuti pjesme Death Valley 69 koja je više rock nastrojena i Satan is Boring koja je u potpunosti eksperimentalna.
Prelaze na SST records i izdaju album EVOL, koji uz eksperimente s bukom ima dosta pop elemenata. Sljedi album Sister, meni naomiljeniji, posebice pjesma White Cross u kojoj je odlično objedinjena buka u kratkoj rock formi. Osim toga album je djelom inspririran životom SF pisca Philip K. Dicka.
Prelaze na Enigma records za koju je distribuciju vršio Capitol records i 1988. godine izdaju album Daydream Nation. Navedeni album je magazin Rolling Stone proglasio jednim od najboljih albuma dekade.
No bend nije zaspao na lovorikama te izdaju još bolji album Goo, prvi album za diskografsku kuću Gefeen i kreču na turneju s do tada malo poznatim bendom Nirvana koja je uprvo potpisala za Gefeen i izdala album Nevermind.
Sljedi još bolji album Dirty sa hit singlom 100%.
Do kraja devedesetih snimaju još Experimental Jet Set, Trash and No Stars 94., Washing machine 95 i A thousand Leaves 98, a dvijetisućitih snimaju četiri albuma NYC Ghosts & Flowers (2000), Murray Street (2002), Sonic Nurse (2004) i Rather Ripped (2006).

Pjesma – 100%



U idučoj emisiji pozabavit čemo se glavnim bendovima grunge scene, Nirvanom, Soundgardenom, Alice in Chains, Mudhoneyem I Pearl Jamom.

Neil Young & Pearl Jam Song X









Post je objavljen 04.03.2008. u 11:43 sati.