Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Otvoreno spremište za dan D - Svalbard



Vodeći europski uglednici sudjelovali su danas u svečanosti otvorenja spremišta sjemenja za eventualni dan D, koje je sagrađeno u planini na usamljenom arktičkom otoku na dubini od 130 metara.

Norveški premijer Jen Stoltenberg i dobitnik Nobelove nagrade Wangari Maathai pohranili su prve uzorke sjemena. Među 300-tinjak uglednika bio je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Ova suvremena Noina arka sagrađeno je tako da može izdržati sve prirodne kataklizme kao i one izazvane ljudskom rukom. U njemu će biti uskladišteno sjeme svih poznatih vrsta jestivih biljaka.

Globalno spremište sjemena u Svalbardu gradilo se godinu dana i stajalo je oko 50 milijuna kuna. Uzorci će biti pohranjeni na temperaturi od -18 stupnjeva Celzijusa.

Stoltenberg je istaknuo kako je usred „klimatskih promjena i drugih sila koje prijete raznolikosti životnih oblika na našem planetu Norveška ponosna što igra središnju ulogu u stvaranju kompleksa koji može očuvati ne samo sjeme već i ključne objekte od kojih je izgrađena ljudska civilizacija“.

Kada projekt bude dovršen u njemu će biti 4,5 milijuna uzoraka sjemena, odnosno oko dvije milijarde sjemenki iz više od 100 zemalja svijeta.

Prikupljanje i održavanje organizira Global Crop Diversity Trust, koji je prihvatio odgovornost trajnog očuvanja raznovrsnosti bilja.

„Očuvanje raznovrsnosti usjeva uskoro će se pokazati našim najmoćnijim resursom za hvatanje u koštac s problemima klimatskih promjena, smanjivanja zaliha voda i energije, te porastom potreba za hranom uzrokovanih rastom broja stanovnika“, izjavio je direktor zaklade Cary Fowler.



Spremište se sastoji od tunela dugog 125 metara koji završava s trima prostorijama osiguranim četvorima vratima. Nalazi se na oko 1000 km sjeverno od norveškog kopna. Mjesto je odabrano zbog geološke stabilnosti, udaljenosti i vječnog leda koji bi trebao osigurati prirodno hlađenje potrebno za očuvanje sjemena.

jutarnji.hr


Post je objavljen 04.03.2008. u 10:45 sati.