Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/odlagaliste

Marketing

arhitektonsko - urbanisticki

Moje staniste
Moja kuca nije na kraju sela iako je daleko od centra. To je zato sto je selo veliko. A i centar je velik, pa mi je tesko povlaciti paralele s nasim prilikama. Mozda kao Slobostina od Trga, uz uvjet da je grad do Velike gorice. Ma ne znam, mozda tako nekako. Pokusat cu provjerit. Baratam medjusobno zbunjujucim podacima; biciklom nesto vise od pola sata, taksijem 22yuana, busom 100 godina, a Poljak je jednom pjesacio 2,5h.
Zivim u zgradi. U zgradi je stan ciji dwg uskoro stize na abrahama. Za one koji nisu abraham, nek se obrate abrahamovcima ili abrahamu osobno. Moze i meni. Ja sam Natasa.
Siri obuhvat
Kvart je kineski i tu ne zive ravnooki, oni su u vise fancy predjelima. Za nase je standarde okruzenje socijalno, al za njih nije. Kinez naime nema neki pretjerani osjecaj prema stanistu. Citala sam o dozivljajima turistickih vodica koji vodaju Kineze po ne-Kini. Cak ni oni najbogatiji nemaju potrebu uzimati hotele s pet zvjezdica, a pobrste Rolexe (prave) i slicne luksuzne stvarcice.
Dakle kvart...imamo sve sto nam zatreba na dohvat ruke, ukljucujuci salone za masazu s hepi endom, i wall mart, i pazar i trgovine svastare. To su nesto kao nase garaze, gledaju na ulicu, i asortiman im je od igle do lokomotive. Cesto u prednjem metru prodaju cijevi, metle i busilice, malo dublje boju i lakove, dok u posljednjem trecem metru dubine Kinez ima svoj krevet i televiziju. I naravno malo ispred gradjevinske linije, na cesti, je spaher. Kultura konstantnog hranjenja kuhanom hranom vam je valjda poznata. E, pa kad takvi obrti imaju smrdljivi tofu na repertoaru.... Ako si pjesak ubrzas korak, biciklist bezglavo jurne. Podrucje smrdljivog tofua mi je na sigurnoj udaljenosti. Mrzim tofu.
Parcela
Zgrada se nalazi izmedju dvije jednake zgrade i na sebi ima svjetlecu reklamu sto je istice medju tri jednake zgrade. Ipak ta se reklama ponekad ugasi. Pouka je ne orjentirati se po svjetlecim reklamama. Izmedju zgrada je vrt s kupusom oko kojeg su nadstresnice za biciklo. Bas me zanima jel i nasem stanu pripada koji kvadratic pa da posadim stagod.
Zgrada
Ima 6 katova i nema lifta. Da stubiste ima staklo na fasadi bilo bi kao nase. Ovako mu tepam ventilirano moje...Ja sam na petom katu, stan 604. 6 oznacava etazu. Prizemlje je 1 a ne pr. 4 stana po stubistu, 2 stubista u zgradi. Mica je. Kolibica prema nekima.
Stan
Sam stan je veleban. Prostire se na 45 cetvornih metara. Za dispoziciju pogledajte tlocrt.
Najvece su radosti kucanski aparati i oprema, odabrani su sljedeci naj primjerci:

3. mjesto drzi kuhalo. Samo jedna teca radi na njemu. Teflon ne. Na jacini 1 se kapula dinsta 100 godina, a na jacini 2 zagori za sekund. Ima 6 stupnjeva, na 6om valjda topi zeljezo. Zlica ili pirun se nece zagrijat ako ih ostavis u teci. Ako neko zna rukovati s ovim, molim za pomoc. Da kupim neki komad metala pa stavim tavu na to? Da tako zavaram kuhalo? Imam jos jedno, i ono radi samo na jednu tecu. Srecom ne na istu. Ovaj pak jedva uzavre vodu kad ga stavis na maximum.
Image Hosted by ImageShack.us


---kuhanje u zimskom periodu; vidite sta se dogodi kad pusac kuha, ccc
2. mjesto pripada tusu, tocnije cjelom komplexu kupatila. Nema se kada nego kutic s nagibom, rupom i zavjesicom. To mi je super pa razmisljam o pokretanju akcije Recimo ne kadi! Ovako se bolje odrzava higijena poda jer ga svaki put operes zajedno sa sobom. Bojleric se nadvija nad kadnim arealom, pa se mogu vjesat razne stvari na njegov kabel od struje. Ventilacijski otvor je velika rupa na plafonu, rubovi su obradjeni drvom. Lijepa rupa, al para nece u nju, nego se beskonacno dugo zadrzava u prostoriji. U kuhinji isto (vidi gornju sliku), ali tamo nece ni kroz prozor. Nekidan sam prala kupatilo i bas je veselje, maknes par stvari vani i sve zalijes tusem. I skoljka je bila radosna. Skoljka je inace rijetkost, pa sam sretna sto je imam. Vidjela sam samo jos jednu u nekom baru. Najdrazi cucavac zasad mi je u Joys klubu jer je cijeli u ogledalu. Sve osim onog keramickog dijela gdje se vrsi ono.
Ukoliko vas je stid cucavca mozete kupitit ovo i tako se zavaravati da imate skoljku
Image Hosted by ImageShack.us


1. je najomiljenija i nenadjebiva, slatka, jedva funkcionalna...masina za ves. Bubanj je horizontalan, otvor je gore, ne grije vodu. Ima 3 osnovna programa i sa svakim ispadne isto. Ja koristim delikatno pranje. Svi mi rukavi okracali. Ima melodiju kad zavrsi. Ima i melodiju ako je ne zatvoris prije centrifuge. I jos neku koju ignoriram. Do tada mozes gledat kako se pere rublje. Nije zanimljivo, tako samo provjeravam jel se detergent rastopio. I kuhalo isto ima melodiju. Ni klima ne suti.
Mashinin najveci biser je kapacitet. Prima jako malo rublja. Ako stavis vise od 2 komada onda se pokvari. Ja sam jedna od rijetkih koji nisu pokvarili mashinu. Jednostavno ne mozes povjerovati da su 2 sugamana maximum. Tako se pranje posteljine oduzi na par dana. Jedno pranje lancun, drugo navlaka za pokrivac, trece jastucnice...
Svi uredjaji imaju botunice s kineskim znakovljem osim mikrovalne. Imam tekicu s prijevodima. Bilo bi mi korisnije da sam naucila rukovat vilicarem nego kineskim uredjajima.
Image Hosted by ImageShack.us

---ja u kupe, ona u spade; crvena strelica oznacava smijer vruce vode koju dolijevam tusem, a plava masinino uporno dolijevanje hladne vode...

Post je objavljen 04.03.2008. u 02:59 sati.