Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1971

Marketing

Linux iliti računalo za hrabre i lude

Kada bi htjeli imati računalo bez ijednog, pa i najmanjeg ilegalnog programa, a bazirano na Windowsima, trebali bi za taj sport odvojiti nekoliko tisuća kuna samo za softver. I to ako ste prosječan korisnik koji računalo koristi za pisanje u Wordu, surfanje netom, printanje na papir i malo multimedije iliti slušanja-gledanja-snimanja glazbe ili video-sadržaja.

Ako ste pak napredniji korisnik tj. netko tko pokušava stvarati nešto konkretno uz pomoć računala, tada taj iznos raste na desetke tisuća kuna.

Računalo opremljeno za moje potrebe koštalo bi... Hm... 40-50 tisuća kuna. rolleyes

Sve je to super dok je čovjek "amater"... Malo presnimiš, malo krekiraš, sve je manje-više OK dok se time koristiš za svoje svrhe. Ne bi samo valjalo to prodavati...

Kad se prijeđe u vode privatluka, takav sport postaje nedopustiv i veoma kažnjiv. Zato sam odlučio uz nešto truda i samo malo novca ostvariti za sebe najpovoljniju kombinaciju - jedno računalo na Windowsima (Win XP košta oko 1000 kn), golo "kao pištolj", samo da mi gura radne strojeve, a drugo računalo na besplatnom Linuxu koji sadrži sve ostale sadržaje koji nedostaju onom XP stroju. I tako se odlučih za avanturu zvanu Linux.

Linux, kažu, i nije operativni sustav. To je distribucija raznih programa baziranih na istom pokretačkom kodu, tzv. Linux kernelu. Linux ima bezbroj takvih distribucija (tj. verzija). Razvijaju ih razne grupe programera po cijelom svijetu i nazivaju ih raznim egzotičnim i zvučnim imenima, npr. Mandriva, Debian, Suse, Ubuntu, Knoppix, Red Hat...

Dobre strane Linuxa:
-distribucije su izuzetno opremljene, imate u njima odlične uredske alate (Open Office, izvrstan i hvaljen pandan Microsoft Office-u iliti programima Word, Excel i sličnima), foto-editor Gimp, vektorski grafički program Inkscape (odlična zamjena za pre-preskupi Corel Draw), odličan alat za prženje CD i DVD medija "K3b", playere, screenshotere, Firefox, mail-klijente... U Windowsima nema ni trećina nabrojanog. Što fali, u Linuxu možete nadograditi besplatno...Uglavnom.
-druga dobra stvar je (kažu) izuzetna stabilnost u radu, iako se tome idealu sustav MS Windows sasvim dovoljno približio posljednjim verzijama XP-a (za Vistu ćemo još vidjeti što je i kako, za sada mi djeluje tek kao žderač memorije)...
-za Linux gotovo da i ne trebate antivirus. Budući da su Windowsi valjda 90-postotni udio OS-a svjetskih računala, virusi se stvaraju za napad na njih. Za Linux nitko ne pravi viruse, a to bi navodno bilo i dosta teže.

Loše strane Linuxa:
-budući da je sustav Windows najveći dio svjetskog informatičkog kolača, za taj sustav se prave i programi. Ako poželite u Linux instalirati neki od programa kojima ste se do sad služili, vrlo je vjerojatno da ćete se razočarati jer taj program nije rađen ni prerađen za Linux. Slično je i s novijim printerima, skenerima i svim rjeđim tj. specifičnim hardverom.
-Ako slučajno i nađete program kojeg želite kreiran za Linux, vjerojatno ga nećete znati sami instalirati. Naime, u Linuxu ništa ne ide po matrici ""setup.exe-next-next-next-OK-Finish", već imate 4-5 načina instalacije od kojih je samo jedan lagan - instalacija putem RPM datoteka. Ostale opcije su za računalne fanatike.


Iskušao sam tri distribucije Linuxa: Mandrivu, Suse i Ubuntu. Prva je bila Mandriva, instalacija s jednog CD-a. Oduševila me ljepotom grafike i stabilnošću u radu, razočarala nepostojanjem podrške za printere. Naime, podrška za printere dolazi samo u komercijalnoj distribuciji (nekih 60 € za nekoliko CD-a). Nije isključeno da ću to kupiti, no za sada pokušavam naći način da kupim samo printersku komponentu.
Slijedeća instalacija bila je Suse, besplatnih (čak) 5 CD-a! Tu je bila i podrška za printere, ali je prepoznavanje hardvera, osobito grafičke kartice i monitora bilo katastrofalno, valjda s najgorim mogućim drajverima. I cijela stvar je radila puno teže od Mandrive.
S distribucijom Ubuntu ponovila se ista grafičko-hardverska priča kao i s Suseom. Na kraju sam se ipak vratio Mandrivi, divim se glatkom radu i izvrsnoj grafici. Problem s printerom ću već nekako riješiti, najvjerojatnije uplatom na račun. zubo

Ovo je moj novi desktop:

Mandriva Linux Desktop


Post je objavljen 04.03.2008. u 00:48 sati.