Biskvit
6 jaja
175 g šećera
1 vanilin šećer
120 g brašna
120 g gustina
1 prašak za pecivo
4 žlice vruće vode
2 žlice kakaa
2 žlice mlijeka
Preljev
100 ml vode
50 ml ruma
4 žlice šećera
Krema
4 jaja
2 žumanjka
120 g šećera
500 ml biljnog šlaga (slatkog vrhnja)
200 g mliječne čokolade
150 g čokolade za kuhanje
1 vrećica bijele želatine
10 krem banana (Casali, Bananko...)
+
Sirup
100 g šećera
1 žlica hladne vode
Za izradu ukrasa od rastopljene čokolade
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
pola čajne žlice biljnog ulja
Ukrašavanje
300 ml biljnog šlaga
pola paketića kremfixa
crvene Hubba Bubba žvakaće gume
srebrne perlice
2 sitno nasjeckana rebra čokolade za kuhanje
Za biskvit, jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i vodom.
Brašno pomiješajte s gustinom, kakaom i praškom za pecivo i umiješajte u smjesu s jajima.
Po potrebi dodajte mlijeko.
Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup (promjera 24 cm).
Pecite 30ak min na 180 stupnjeva.
Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Sve sastojke za preljev zakuhajte i ostavite preljev da se ohladi.
Za kremu: dobro izmiksajte jaja i žumanjke sa šećerom.
Za sirup: stavite šećer i vodu u posudu i zagrijte na laganoj vatri, dok se šećer ne rastopi. Kad je rastopljen, pojačajte vatru i kuhajte dok sirup ne dosegne temperaturu od 121°C, odnosno kad se počne «pjeniti», tj. kad se počnu stvarati veliki mjehuri (sirup mora ostati proziran!).
Ako Vam slučajno sirup požuti, izlijte ga u smeće (nemojte direktno u plastičnu vreću, jer će se vreća raspasti, izlijte taj požutjeli sirup na nekoliko slojeva novinskog papira, pa onda to zgužvajte i bacite u smeće). Posudu operite vrućom vodom i deterdžentom i onda sve ispočetka – imam ja već iskustva s tim.
Dakle ponovo uzmite 100 g šećera i žlicu vode i to lagano zagrijavajte da se počne «pjeniti» i ovaj put pazite da ne požuti.
Kad je sirup spreman odmah ga maknite s vatre.
Opet promiksajte jaja i zatim vrlo polagano počnite ulijevati sirup u njih, najbolje uz rub posude, a ne u blizinu metlica, kako bi izbjegli prskanje.
Sve miksajte 5 minuta.
Namočite želatinu u hladnu vodu i ostavite da nabubri.
Obje vrste čokolade nasjeckajte pa ih zajedno otopite na pari (tako da dno posude ne dodiruje vodu).
Ostavite da se čokolada malo ohladi, ali je još uvijek tekuća i onda u nju umiješajte nabubrenu želatinu i miješajte da se želatina rastopi.
U smjesu od jaja umiješajte rastopljenu čokoladu.
Izmiksajte šlag i umiksajte ga u smjesu od jaja.
Krem banane narežite na komadiće i lagano ih umiješajte u kremu.
Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno da dobijete 3 kore.
Jednu koru stavite u kalup, natopite ju preljevom i po njoj rasporedite polovicu kreme.
Na kremu stavite drugu koru, lagano ju utisnite i natopite preljevom i premažite ostatkom kreme. Poklopite trećom korom, lagano ju utisnite i natopite ostatkom preljeva.
Tortu stavite u hladnjak na 3-4 sata.
Kad se krema stvrdne, tortu izvadite iz kalupa, odlijepite papir za pečenje.
Izrada ukrasa od rastopljene čokolade: kalup u kojem ste pekli tortu obložite papirom za pečenje (ove ukrase možete pripremiti i dan ranije).
Na pari rastopite čokoladu zajedno s margarinom i uljem.
Rastopljenu čokoladu ulijte u pripremljeni kalup i ostavite da se malo stvrdne, ali ne do kraja, jer će pucati.
Zvjezdastim kotačićem za rezanje prerežite stvrdnutu čokoladu po sredini na pola. Jednu polovicu narežite na osam šnita (kao da režete tortu).
Na drugoj polovici kalupićima za suhe kolače izrežite oblike po želji.
Stavite čokoladu u hladnjak da se stvrdne do kraja.
(Umjesto zvjezdastog kotačića za rezanje, možete upotrijebiti nož.)
Kad se čokolada stvrdne pažljivo odlijepite izrezane oblike s papira.
Izmiksajte šlag s kremfixom.
Tortu odozgo tanko premažite šlagom.
Pomoću šprice za ukrašavanje napravite na torti šesnaest puslica (uz sam rub) i na svaku drugu ukoso položite trokutaste «šnite» od čokolade.
Ostatkom šlaga premažite tortu sa strane i ukrasite ju preostalim oblicima od čokolade.
Od Hubba Bubba žvakaćih guma napravite osam ružica i njih stavite na preostalih osam puslica od šlaga. Napravite još jednu ružicu i nju stavite u sredinu.
Po želji, tortu posipajte nasjeckanom čokoladom i srebrnim perlicama.
*Recept za čokoladnu kremu se donekle temelji na receptu:
http://www.novatv.hr/j/arhiva/emisija9.asp
Ako želite, cijeli «krug» od čokolade možete zvjezdastim kotačićem narezati na «šnite» (12-16) kao da režete tortu i onda ih ukoso složite po torti. To izgleda ovako:
Slični recepti
Kremasta čokoladna torta
Post je objavljen 03.03.2008. u 12:35 sati.