Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Obespravljeni Murterani tuže Hrvatsku

Da se ova nova država Hrvatska odnosi maćehinski prema određenim grupacijama svojih lojalnih građana, do sad su na svojoj koži osjetili tzv. zaštićeni najmoprimci koji niti nakon 12 godina od donošenja novog stambenog zakona nemaju pravo otkupiti svoje stanove po istim uvjetima kao što su to otkupili svi drugi koji su 1996. imali stanarsko pravo. Pored zaštićenih najmoprimaca tu su i nekadašnji vlasnici tih tzv. privatnih neuseljivih stanova u kojima danas žive ti „zaštićeni najmoprimci“ koji ne mogu dobiti pravičnu naknadu za te stanove nad kojima već odavno nemaju vlasnička prava, ali do sad nisu niti dobili nikakvu nadoknadu od države.

Dok ove prve dvije grupacije čini više od 10.000 obitelji, dolazimo i do treće grupacije o kojoj se malo zna, ali ih i nema toliko brojčano. Radi se o grupaciji od oko 250 obitelji Murtera koje već godinama vode mukotrpnu bitku sa surovom hrvatskom birokracijom pokušavajući legalizirati svoje kuće izgrađene prije više od stotinu godina na nasutim plićacima Hramine. Problem oko tih kuća je što ne postoje dokumenti o vlasništvu jer se radi o djedovini koja se prenosila s koljena na koljeno, a prema aktualnim zakonima te kuće sagrađene su na pomorskom dobru i samim time pripadaju Republici Hrvatskoj.

Da apsurd bude veći, oni koji su još za vrijeme socijalističke Jugoslavije pokrenuli postupak za uknjižbu vlasništva, učinili su to bez problema i danas su i zakonski vlasnici svojih kuća, dok njihovi susjedi koji to nisu napravili tada, danas žive u neizvjesnosti sudbine svojih domova nad kojima im država Hrvatska ne priznaje vlasništvo.

Kao rezultat svega, Murterani su se odlučili tužiti državu koja im onemogućava raspolaganje svojom imovinom zbog današnjih nakaradnih zakona koji ne uvažavaju činjenicu da prije više od stotinu godina kada su kuće izgrađene pojam javnog pomorskog dobra nije postojao te da je u to doba država Austro-ugarska čak i poticala nasipavanje uvale Hramina i gradnju kuća jer se pokazalo uspješnom metodom u borbi protiv malarije.

Ovim pute pružamo podršku Murteranima u njihovim nastojanjima, ali i ne vjerujemo previše u pozitivnu presudu jer ovoj državi manje skupine obespravljenih građana jednostavno nisu bitne.

Post je objavljen 03.03.2008. u 09:33 sati.