Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/milozvuk

Marketing

Zvukovi, zvukovi, svuda oko nas

"Kroz noć ja idem sam…
I sve što nosi dan daleko je kad nisi tu,
Al znam, oduvijek znam da to je, moj put.
Nekad sam ja želio sve,
sve pobjede samo za sebe
Dok me u krug nosio vir,
uzalud sam tu tražio mir
Sad znam da bio je to kao i sad - moj put…."


Image Hosted by ImageShack.us


riječi su pjesme koja se jutros čula putem radio-valova…. Razmišljam o prilogu u Exkluzivu i muzikoterapiji… Ma, mi često posežemo nesvjesno za glazbom koja nam trenutno djeluje blagotvorno…
No, djeca posebno prirodno prihvaćaju glazbu… o tome sam već više puta pisala…


Jučer predvečer naglas smo se smijali malenoj Barby… Zauzela ona položaj ispred kazetofona i skakuće u hodalici, cupka nešto mumljajući… a bio je UGAŠEN.

Pustim ja njoj radio (ajd nek svira nešto)… i tek onda započe ples i pjesma… kako je slatka… ne zna hodati, ne zna pričati (osim onog osnovnog u vidu: tata, mama, dede, baba, jot, daj, neeee…), ali pleše i pjeva na svoj način.
Dobro, priznajem sukrivnju…stalno nešto eksperimentiram s glazbom, pa sam to prenijela i na svoju djecu….

Doista uživam u poslijepodnevima sa svojim kćerima… Obično se okupimo oko klavira.. malo svira jedna, malo druga, malo treća yes(mislim Barby jedino kada stane na prstiće može vrhovima prstiju dohvatiti tipke.. no, vjerujte, čini to s toliko žarathumbup….).
Na kraju obično ja ostanem za klavirom i sviram i pjevam ispunjavajući glazbene želje, a nje dvije plešu u pozadini… Tata Boki to zove tulum u dječjoj sobi… Ima li što ljepšega od dječjeg smijeha i pokreta uz ritam glazbe ??????cerek

Pravo čudo prirode je komunikacija s malenim djetetom koje ne zna govoriti , ali ipak na različite načine komunicira zvukovima, pokretima, mimikom… i tko zna još kako…..
Koliko je zvukova oko nas kojih uopće nismo svjesni, a imaju svoje strogo značenje i smisao?!?! I o tome jutros putem radio-valova stiže zanimljiva informacija....

Pisala sam već i o glazbi svemira i zvukovima koje proizvode nebeska tijela, a jeste li znali da ni ona izreka: Šutiš kao riba...- više ne drži vodu????
Kako?


Image Hosted by ImageShack.us


Grupa znanstvenika sa Sveučilišta iz Sjeverne Karoline objavila je rezultate istraživanja i dokazala kako 208 ribljih vrsta komunicira zvukovima…. Dakako, da za to treba imati posebno osjetljive instrumente… Ipak, uspjeli su neke zvukove snimiti i pojasniti značenje…

Image Hosted by ImageShack.us


Tako opisuju zvuk nalik na kvocanje kojim ribe često upozoravaju jedna drugu na opasnost…
Zvuk koji nalikuje na zborno pjevanje se javlja često u doba mriještenja, a proizvodi ga mužjak… Glasaju se ribe i između zalogaja… a od ostalih vodenih stvorenja, jako mi je zanimljiv podatak kako se škampi i neki vodeni rakovi glasaju cvrčanjem… znanstvenici to opisuju poput cvrčanja slanine na vatri….


Kada se idući put uputite u prirodu, a proljeće nam kuca na vrata, osluškujte zvukove prirode i uživajte u osebujnom koncertu koji se izvodi samo za vas….

Image Hosted by ImageShack.us


a ako vas put odvede na pecanje, sjetite se da i ribe nisu samo obična šutljiva stvorenja…. Jer bi vas mogla snaći sudbina velikog slavonskog ribiča koji uz tamburu pjeva:

„Samo žabe krekeću, a komarci grizu,
opet nema šarana mome mamcu blizu..."


Zašto ? Pa proradio je radio-Šaran i javio jedan drugome: Pazi mamac!!!! Kvoc! Kvoc! roflnut



Post je objavljen 03.03.2008. u 09:17 sati.